2023. gada 24. februārī Latvijas Universitātes (LU) Cietvielu Fizikas institūts (CFI) svinēja savu 45. gadadienu. Jubilejas pasākumā ievērojamo Latvijas un Baltijas valstu materiālzinātņu pētniecības un attīstības centru godināja daudz ievērojamu viesu, tostarp arī izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

“Lai arī LU CFI dzimšanas diena ir datumā, kas neseno notikumu Ukrainā dēļ mums neasociējas ar prieku, es aicinu klātesošos pēc piemiņas brīža, kas veltīts kritušajiem Ukrainas karā, svinēt šos svētkus, jo neļausim agresoram nozagt mums prieku,” pēc klusuma mirkļa, izrādot cieņu karā cietušajiem, sacīja LU CFI direktors Andris Anspoks.

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša sveica LU CFI direktoru un visu institūta saimi, vēlot jauniem sasniegumiem piepildītus turpmākos gadus. Tāpat ministre atzīmēja, ka LU CFI tiek īstenoti starptautisku programmu projekti un institūts ir ieguvis augstus novērtējumus zinātnes starptautiskajos izvērtējumos, kas apliecina institūta starptautisko konkurētspēju.

LU CFI ir nozīmīga loma materiālzinātņu un tehnoloģiju jomas attīstībā Latvijā. Tā ekselentā un progresīvā pētniecība ir veicinājusi vairāku inovatīvu materiālu un tehnoloģiju izstrādi, kas var radīt revolūciju vairākās nozarēs, tostarp elektronikā, enerģētikā un medicīnā.

Ekonomikas ministres padomniece inovāciju un digitalizācijas jautājumos Ieva Siliņa uzsvēra: “LU CFI ir fundamentāla nozīme Latvijas ekonomikas transformācijā. Tikai izcila, mūsdienīga zinātne var radīt jaunas tehnoloģijas, jaunas inovācijas pasaules līmeņa vajadzību risināšanai. Ekonomikas ministrija augstu novērtē institūta ieguldījumu valsts izaugsmē un no savas puses apņemas turpināt sadarbību inovāciju komercializācijā.”

Pasākumā entuziastiskas un iedvesmojošas svētku uzrunas teica arī pārstāvji no Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Zinātņu akadēmijas, vadošajiem institūtiem un augstskolām, dažādām valstiskajām un nevalstiskajām organizācijām, kā arī uzņēmumiem, izsakot atzinības par institūta kā izcila pētniecības centra ieguldījumu materiālzinātņu jomā un pateicoties par Latvijas vārda nešanu pasaulē.

Jubileja bija pozitīvām emocijām piepildīts notikums arī agrākajiem LU CFI direktoriem un institūta pētniekiem, kuri saņēma īpašus goda rakstus par saviem zinātniskajiem sasniegumiem un pienesumu LU CFI attīstībā un atpazīstamībā.

LU CFI ir starptautiski atzīts materiālzinātņu un starpdisciplināru pētījumu līderis Baltijas jūras reģionā. Tas ir viens no senākajiem pētniecības centriem Latvijā, kurš kalpo par pamatu gan ekselentai zinātnei, gan mūsu dziļo tehnoloģiju uzņēmumiem. LU CFI ir mainījies līdzi laikam, arī pašlaik tā zinātniskā konkurētspēja, kā arī pētniecības un inovāciju ekosistēma tiek pilnveidota, izmantojot Apvārsnis 2020 konkursā izcīnīto Viedo materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses ekselences centra CAMART2 projektu. Projekta mērķis ir kopā ar projekta partneriem – pasaules līmeņa ekspertiem inovāciju un tehnoloģiju pārneses jomā – Zviedrijas Karalisko tehnoloģiju institūtu (KTH) un Zviedrijas pētniecisko institūtu konsorciju (RISE) izveidot LU CFI par nozīmīgu moderno materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses centru ne vien Latvijas, bet arī Eiropas mērogā.

Dalīties