Trešdien, 14.decembrī plkst. 12.30, Ķengaraga ielā 8, konferenču zālē Kaspars Pudžs (FMF maģistrants) CFI Organisko materiālu laboratorija "Enerģētisko līmeņu noteikšana organisko materiālu plānās kārtiņās" un Raits Gržibovskis (FMF maģistrants) Organisko materiālu laboratorija "Fotovadāmības procesi organisko materiālu polikristāliskās kārtiņās"  

Kaspars Pudžs (FMF maģistrants) CFI Organisko materiālu laboratorija
"Enerģētisko līmeņu noteikšana organisko materiālu plānās kārtiņās"
Veidojot elektroniskās ierīces no organiskiem materiāliem, piemēram, organiskās gaismu emitējošās diodes, ir nepieciešams izpētīt šo vielu plāno kārtiņu elektriskās īpašības un enerģētisko struktūru. Galvenokārt organiskie savienojumi ir raksturīgi ar izteiktu caurumu vadītspēju, tāpēc aktuāli ir organiskie savienojumu ar bipolārām īpašībām. Vieni no šādiem bipolāriem materiāliem ir karbazola atvasinājumi. Seminārā tiks apskatītas organisko materiālu enerģētiskās struktūras, to noteikšana izmantojot telpas lādiņa ierobežoto strāvu metodi (TLIS), kā arī divu oriģinālu karbazola atvasinājumu (JS97 un JS100) elektriskās īpašības, kas pētītas ar TLIS. Tas ļauj novērtēt lādiņnesēju injekcijas apstākļus, kā arī lādiņnesēju lamatu enerģētisko sadalījumu. Raits Gržibovskis (FMF maģistrants) Organisko materiālu laboratorija
"Fotovadāmības procesi organisko materiālu polikristāliskās kārtiņās"
Mūsdienās arvien vairāk tiek domāts par alternatīviem enerģijas ieguves veidiem. Viena no iespējām ir Saules gaismas pārvēršana elektroenerģijā, izmantojot saules elementus. Kā perspektīvs variants tiek apskatīti no organiskajiem materiāliem veidotas saules baterijas, kam ir iespēja iegūt plašāku gaismas absorbcijas diapazonu, tos apvienot ar lokaniem polimēru materiāliem, izmantot vairākus organiskos materiālus heteropāreju iegūšanai, kā arī to izgatavošana ir salīdzinoši vienkāršāka. Lai varētu spriest par izmantošanu saules elementos, nepieciešams zināt šo savienojumu plāno kārtiņu fotoģenerācijas kvantu efektivitātes, enerģētisko struktūru- aizliegtās enerģētiskās spraugas, HOMO un LUMO līmeņu vērtības. Prezentācijā tiks apskatīta dažādu enerģētisko līmeņu rašanās organiskajos materiālos, kā arī fotovadāmības procesi. Tiks apskatītas eksperimentāli iegūtās optiskās spraugas vērtības, fotovadāmības spektrālās atkarības un no tām aprēķinātās fotovadāmības kvantu efektivitātes, kas iegūtas DMABI (dimetilaminobezilidēnindāndionam) un vairākiem tā atvasinājumiem „sendviča” tipa paraugos.

Dalīties