Laikraksts “Diena” intervijā ar Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors Tāli Juhnu skaidro informāciju par projektiem, ar kuru palīdzību Latvijas zinātniekiem pērn bija iespēja sniegt savu pienesumu Covid-19 vīrusa apkarošanā un kuru rezultāti apliecina, ka Latvijas zinātnieki ir spējīgi radīt pasaules līmeņa izgudrojumus.

Projekti ir tieši vērsti uz to, lai samazinātu ar Covid-19 saistītos riskus. Viens no tiem ir valsts pētījumu projekts «Drošu tehnoloģiju integrācija aizsardzībai pret Covid-19 veselības aprūpes un augsta riska zonās», ko kopā īstenoja deviņu institūciju zinātnieki – to vidū arī mūsu institūts.

Šajā pētījumā izstrādāti risinājumi, kā – galvenokārt slimnīcās – samazināt vīrusa izplatīšanās riskus. Tika radītas vairākas tehnoloģijas – izstrādāti vairāki automatizēti virsmu un gaisa dezinfekcijas aprīkojuma prototipi, kam jau veikta testēšana reālajā vidē, un šobrīd tiek domāts, kā tālāk sadarbībā ar biznesa inkubatoriem šīs tehnoloģijas komercializēt.

Runājot par konkrētām tehnoloģijām – ir izveidota gaisa attīrīšanas iekārta, kura var tikt darbināta, cilvēkiem atrodoties telpā. Tāpat izstrādāts dezinfekcijas vārtu prototips – tos var uzstādīt pie ēkas ieejas, un, cilvēkam ieejot ēkā, viņu "apstrādā" ar tādu kā migliņu. Dezinfekcijai izmanto cilvēka veselībai nekaitīgu vielu – hipohlorskābi. Vēl zinātnieki radījuši mobilu uzkopšanas robotu, kas spēj atpazīt un automātiski dezinficēt vertikālas virsmas. Izmantota jau izstrādātu robotizētu sistēmu, kas speciāli pielāgota, papildinot to ar sprauslām un automātisku virsmas atpazīšanas sistēmu. Bez tam ir tapuši vairāki risinājumi individuālajai un kolektīvajai aizsardzībai.

Lai savlaicīgi vīrusu ierobežotu, izstrādāta jauna monitoringa metode, kas palīdzēs savlaicīgi – apmēram 5–7 dienas pirms infekcijas uzliesmojuma – fiksēt vīrusa infekciju apdzīvotā vietā, izmantojot notekūdeņu analīzi, pirms šie ūdeņi nokļūst attīrīšanas iekārtās.

 

Pilns raksts

Dalīties