Šogad aprīlī svinam gada jubileju LU CFI dalībai Eiropas Fotonikas Industrijas Konsorcijā jeb EPIC.

Šī gada laikā, par spīti ierobežojumiem tikties klātienē, tika noorganizēta stundu gara EPIC ekskursija institūtā, kuras laikā konsorcija biedri un citi interesenti, atrodoties sev ērtā vidē, varēja iepazīties ar LU CFI un tā piedāvātajām iespējām. Ekskursijā var piedalīties joprojām – šeit. Tās laikā Spektroskopijas laboratorijas vadītājs Dr. Anatolijs Šarakovskis demonstrēja laboratorijas iekārtas un īsi pastāstīja par laboratorijas pētniecības virzieniem. Savukārt direktors Dr. Mārtiņš Rutkis atbildēja uz atraktīvā vadītāja Hosē Pozo jautājumiem par institūta sadarbību ar industriju un piedāvājumu EPIC biedriem. Pēc aktīvās diskusijas tika demonstrēti divi institūta komercializācijas projektu rezultātā izveidotie prototipi: Jaunas paaudzes viļņu frontes sensors un Termoelektriskais starojuma sensors. Ekskursijā piedalījās ap 50 dalībnieku no dažādam valstīm un kontinentiem.

Tāpat mūsu institūta MATERIZE nodaļa piedalījās virtuālajā izstādē - konferencē PHOTONICS +, kura tika organizēta sadarbībā ar EPIC. un tā bija jauna, efektīva fotonikas nozari pārstāvošo uzņēmumu tīklošanās iespēja, kas pirmo reizi notika 2021. gada 17. un 18. februārī. Inovatīvais tiešraides, digitālais pasākums sniedza iespēju tikties fotonikas industrijas pārstāvjiem ar attiecīgās jomas pārstāvošiem uzņēmumiem. Interesenti ar MATERIZE pārstāvjiem varēja tikties virtuālajā stendā.

Pasākumā piedalījās vairāk nekā 5000 tiešsaistes, notika vairāk nekā 280 tehnoloģiju un lietojumprogrammu prezentācijas un 1: 1 video tērzēšanas iespēja ļāva ieinteresētajām pusēm sazināties nepastarpināti, kas atviegloja jaunu sadarbības iespēju un projektu uzsākšanu. Izstādē – konferencē piedalījās apmēram 300 dalībnieku no 20 valstīm.

EPIC ir industrijas asociācija ar plašāko dalībnieku tīklu un tā uztur Eiropas fotonikas datubāzi.  Konsorcijs veicina fotonikas jomā strādājošo organizāciju ilgtspējīgu attīstību. Uzturot aktīvu biedru tīklu, organizācija veicina dinamisku fotonikas ekosistēmu  un veicina tehnoloģisko un komerciālo attīstību. 

Konsorcija biedri ietver visu vērtību ķēdi, sākot ar LED apgaismojumu, fotoelektrisko saules enerģiju, integrētajām fotonikas shēmām, optiskajiem komponentiem, lāzeriem, sensoriem, attēlveidošanu, displejiem, projektoriem, optisko šķiedru un citām ar fotoniku saistītām tehnoloģijām.

Dalīties