Horizon EUROfusion pasākumā, kurš notiks 2022. gada 5. jūlijā pl. 11:00, Eiropas kodolsintēzes enerģijas pētniecības konsorcijs EUROfusion paziņos par Eiropas pirmās demonstrācijas kodolsintēzes spēkstacijas DEMO konceptuālās projektēšanas darbību sākšanu. Tas kļuvis iespējams, jo šī gada sākumā konsorcijs ir sasniedzis rekordlielu kodolsintēzes enerģijas daudzumu.

Pasaulē pirmā kodolsintēzes iekārtai ir jāstājas ekspluatācijā ap šī gadsimta vidu, un tā spēs ražot 300 līdz 500 megavatu tīras un drošas kodolsintēzes enerģijas.

 

Horizon EUROfusion pasākumā:

  • paziņosim par Eiropas demonstrējumu kodolsintēzes spēkstacijas DEMO konceptuālās izstrādes uzsākšanu
  • atzīmēsim jau sasniegto, tostarp pasaules kodolsintēzes enerģijas rekordu, par ko EUROfusion pētnieki paziņoja šī gada sākumā
  • iepazīstināsim ar pētniecības plāniem, kas sekmēs gludu starptautiskā kodolsintēzes eksperimenta ITER uzsākšanu.
 

Horizon EUROfusion ir pirmais no pasākumiem, ko EUROfusion plāno rīkot ik gadu ar mērķi informēt par panākto progresu un turpmākajiem soļiem kodolsintēzes enerģijas īstenošanā. Mediju pārstāvji un visi interesenti ir aicināti pievienoties pētniekiem, valdības un nozares pārstāvjiem pasākumā klātienē vai virtuāli tiešraidē.

 

Kodolsintēzes enerģijas attīstība

Kodolsintēze ir process, kas notiek zvaigznēs – arī mūsu pašu Saulē, un kas ilgtermiņā sola drošu un teju neizsīkstošu tīras enerģijas avotu šeit uz Zemes. Kodolsintēze spēj radītu milzīgu enerģijas daudzumu no gramos mērāmiem visā pasaulē plaši pieejamiem kurināmajiem.

EUROfusion konsorcijs apvieno ekspertus no visas Eiropas pasaules vadošajā un plašākajā kodolsintēzes pētniecības un attīstības programmā. EUROfusion līdzfinansē Eiropas Savienība, izmantojot Euratom pētniecības un mācību programmu. No JET caur ITER līdz DEMO — Eiropas kodolsintēzes ceļvedī izklāstīts, kā līdz šī gadsimta vidum konsorcijs plāno nonākt līdz rūpnieciska mēroga kodolsintēzes spēkstacijas tehnoloģijai.

EUROfusion darbība tieši sekmē starptautisko kodolsintēzes eksperimentu ITER, veido Eiropas vietējo kodolsintēzes nozari un attīsta pirmo šāda veida demonstrējumu kodolsintēzes spēkstaciju DEMO. Šī gada sākumā EUROfusion pētnieki nodemonstrēja kodolsintēzes potenciālu – 59 megadžoulus nepārtrauktas kodolsintēzes enerģijas pasaulē vadošajā kodolsintēzes iekārtā - Apvienotajā Eiropas Torā (Joint European Torus – JET), kas atrodas Kalemā, Apvienotajā Karalistē.

 

Horizon EUROfusion pasākums

Horizon EUROfusion pasākums notiks 5. jūlijā no plkst. 10.00 līdz 12.30 pēc Centrāleiropas vasaras laika (CEST) Vācijas Mēklenburgas Priekšpomerānijas federālās zemes pārstāvniecībā Eiropas Savienībā Briselē, Beļģijā.

Lai sekotu pasākumam tiešraidē, dodieties šeit.

 

Runātāji:

  • Ms Joanna Drake (European Commission)
    Deputy Director-General, DG Research and Innovation
    The European Fusion programme’s support to the EU climate goals
  • Prof Dr Sibylle Günter (Max Planck Institute for Plasma Physics, Germany)
    Co-chair of EUROfusion General Assembly
    A look back at EUROfusion during Horizon 2020
  • Prof Dr Ambrogio Fasoli (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Switzerland)
    Chair of EUROfusion General Assembly
    A look forward to Horizon EUROfusion
  • Dr Tuomas Tala (VTT Technical Research Centre of Finland)
    Head of the Fusion Research Unit
    The impact of EUROfusion in Finland and its role in FinnFusion
  • Ms María Teresa Domínguez Bautista (Empresarios Agrupados energy engineering, Spain)
    Advanced Projects Director
    The role of industry in fusion
  • Dr Wouter Vijvers (Chromodynamics multispectral cameras, the Netherlands)
    Founder and CEO
    From public research in fusion to a start up
  • Ms Rosalinde van der Vlies (European Commission)
    Director of Clean Planet Directorate, DG Research & Innovation
    Closing and the Way Forward

Dalīties