EUROfusion zinātnieki un inženieri sasnieguši ievērojamus rezultātus pasaulē vadošajā kodolsintēzes iekārtā - Apvienotajā Eiropas Torā (Joint European Torus – JET), kas atrodas Oksfordā, Apvienotajā Karalistē.
• Jaunākais rekords, 59 megadžouli nepārtrauktas ​​kodolsintēzes enerģijas, demonstrē kodolsintēzes kā alternatīva enerģijas avota potenciālu
• Rezultāti pilnībā atbilst prognozēm, nostiprinot pārliecību par ITER nepieciešamību
• Kodolsintēzes enerģija var nodrošināt drošu un efektīvu mazoglekļa enerģijas ražošanu

Šodien paziņotie rezultāti ir ceturtdaļgadsimta spilgtākais pierādījums kodolsintēzes enerģijas potenciālam nodrošināt drošu un ilgtspējīgu mazoglekļa enerģiju. Eiropas Komisijas līdzfinansētā EUROfusion konsorcija pētnieki — 4800 eksperti, studenti un tehniskie darbinieki no visas Eiropas, JET iekārtā ieguva rekordaugstu rādītāju - 59 megadžoulus nepārtrauktas kodolsintēzes enerģijas.

Šis pasaulē lielākā un jaudīgākā ekspluatācijā esošā tokamaka JET sasniegtais rezultāts vairāk nekā divas reizes pārsniedz iepriekšējo kodolsintēzes enerģijas rekordu — 21,7 megadžoulus, kas tika uzstādīts 1997. gadā un ir daļa no īpašas EUROfusion izstrādātas eksperimentālas kampaņas, kas vērsta uz to, lai pārbaudītu vairāk nekā divu gadu desmitu vērtos sasniegumus kodolsintēzes jomā un optimāli sagatavotos Starptautiskā kodoltermiskā eksperimentālā reaktora (ITER) projekta darbības uzsākšanai.

Eksperimentos iegūtā pieredze un zinātniskie dati ir liels stimuls ITER - lielākai un progresīvākai JET versijai, kas atrodas Francijas dienvidos. ITER ir 7 partneru - Ķīnas, Eiropas Savienības, Indijas, Japānas, Dienvidkorejas, Krievijas un ASV kopprojekts, kura mērķis ir pārbaudīt kodolsintēzes kā jauna enerģijas avota zinātnisko un tehnisko “dzīvotspēju”. Palielinoties nepieciešamībai novērst klimata pārmaiņu ietekmi, tai skaitā enerģijas ražošanas procesā samazināt oglekļa dioksīda emisiju atmosfērā, šie panākumi ir nozīmīgs solis kodolsintēzes kā droša un efektīva mazoglekļa līdzekļa attīstībā globālās enerģētikas krīzes pārvarēšanai.

Kodolsintēzes enerģijas potenciāls
Kodolsintēzes process, kas notiek tādās zvaigznēs kā mūsu Saule, ilgtermiņā var sniegt gandrīz neierobežotu tīras elektroenerģijas avotu, izmantojot nelielu daudzumu degvielas, ko no lētiem materiāliem var iegūt visā pasaulē. Kodolsintēzes procesā augstā temperatūrā un spiedienā saplūst vieglo elementu, piemēram, ūdeņraža, atomi, veidojot hēliju un izdalot milzīgu enerģijas daudzumu.


Kodolsintēzes reakcija


Kodolsintēzes iekārtas kā enerģijas avota shematisks attēlojums, UKAEA

JET loma
Apvienotais Eiropas Tors (JET) ir Apvienotajā Karalistē bāzēts kodolsintēzes eksperiments, kurā iespējams radīt plazmu, kuras temperatūra sasniedz 150 miljonus grādu pēc Celsija jeb 10 reizes vairāk nekā Saules centrā. JET ir Eiropas kodolsintēzes pētniecības programmas viena no svarīgākajām iekārtām, kas kalpo kā izmēģinājuma platforma ITER - lielākajam sadarbības projektam zinātnes vēsturē. JET ir vienīgais darbojošais tokamaks pasaulē, kurā var izmantot to pašu deitērija-tritija (D-T) degvielu un sasniegt apstākļus, kas ir līdzīgi ITER un nākotnes kodolsintēzes spēkstacijās.


JET plazmas kamera ar iedegtu plazmu

Par EUROfusion
EUROfusion ir 30 Eiropas Savienības, Apvienotās Karalistes, Šveices un Ukrainas nacionālo kodolsintēzes pētniecisko institūtu konsorcijs. EUROfusion programmas mērķis ir sagatavoties ITER eksperimentiem un izstrādāt koncepcijas topošajai EU DEMO jeb Eiropas demonstrējumu kodolsintēzes spēkstacijai. Konsorcija dalībnieki saņem finansējumu kodolsintēzes projektiem saskaņā ar Eiropas pētniecības ceļvedi kodolsintēzes enerģijas realizācijai.

Arī Latvijas zinātnieki ir devuši ieguldījumu JET eksperimentu norisē. Latvijas Universitātes Ķīmiskās fizikas institūta pētnieki EUROfusion konsorcija ietvaros veic pētījumus par JET plazmas kameras materiālu noturību kodolsintēzes apstākļos un kodolsintēzes degvielas, tritija, rašanās un izdalīšanās procesiem, kas ir būtiski iekārtas drošības aspekti.

Oficiālās preses konferences ieraksts: https://www.youtube.com/watch?v=H99hvPlC4is&t=3s

Dalīties