Laikraksta “Zinātnes Vēstnesis” jaunākajā (2024. gada aprīļa) numurā lasāma intervija ar mūsu institūta Enerģijas materiālu laboratorijas vadītāju Gintu Kučinski. Gints ir viens no LZA nosauktajiem Latvijas zinātnes sasniegumu autoriem, ir saņēmis V. fon Sīmensa izcilības balvu, Gada balvu enerģētikā jauno zinātnieku kategorijā un daudz citu atzinību par savu darbu. Tāpat viņš ir arī 2024. gada Zinātnes kalendāra novembra modelis.

“Sabiedrība un nodokļu maksātāji caur zinātnisko projektu finansējumu lielā mērā ir mūsu darba devēji, tāpēc ir tikai loģiski, ka par izdarīto nepieciešams komunicēt ne tikai ar citiem zinātniekiem un industrijas pārstāvjiem, bet arī ar sabiedrību kopumā. Uztveru to kā vienu no saviem darba pienākumiem” – saka Gints.

No daudzajām jomām viņu visvairāk ir uzrunājusi tieši bateriju pētniecība, šī virziena aktualitāte, ņemot vērā straujo tehnoloģiju attīstību un nākotnes iespējas. Ginta motivācija darbam zinātnē balstās vēlmē dot ieguldījumu sabiedrībā, kā arī iespējā radīt vai atklāt ko jaunu. Viņš uzskata, ka tehnoloģijas mūsu dzīvi ļoti atvieglo. Un zinātne palīdz šīs tehnoloģijas radīt.

Pilns intervijas teksts

Dalīties