2023. gadā pieaudzis patentu pieteikumu skaits izgudrojumu aizsardzībai – saņemti 143 nacionālo patentu pieteikumi,139 no tiem Latvijas izcelsmes pieteicēji.  Augstskolas un zinātniskās institūcijas iesniedza 75 pieteikumus. Patenti tika piešķirti 105 pieteikumiem. No piešķirtajiem patentiem 5 tika izsniegti mūsu Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtam, 27 Rīgas Tehniskajai universitātei, 11 Latvijas Universitātei.

Pagājušajā gadā Patentu valdē (PV) ir palielinājies saņemto pieteikumu skaits par rūpnieciskā īpašuma tiesisko aizsardzību. Apkopotie dati liecina, ka nacionālo patentu skaits ir palielinājies par 22%, preču zīmju pieteikumu skaits – par 5%, bet dizainparaugu pieteikumu skaits saglabājies līdzīgs kā gadu iepriekš.

Pieteikumu skaita pieaugums, salīdzinājumā ar 2022. gadu, liecina, ka palielinās izpratne par intelektuālā īpašuma aizsardzības nozīmību, kā arī apliecina PV darbības rezultātus sabiedrības informēšanas un izglītošanas jomā.

Aizvadītajā gadā kopumā ir saņemti 1118 preču zīmju pieteikumi, reģistrētas 994 preču zīmes, savukārt gadu iepriekš saņemti 1063 pieteikumi, bet reģistrētas 996 preču zīmes.

Vairāk informācijas: Diena abonentiem

Patentu valdes informācija

Dalīties