Atzīmējot Pasaules kvantu dienu, 24. aprīlī Latvijas Kvantu iniciatīva aicināja visus interesentus piedalīties aizraujošās lekcijās, diskusijās un ekskursijās Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu mājā. Latvijā vadošie zinātnieki un industrijas pārstāvji stāstīja par kvantu tehnoloģijām un to pielietojumiem šobrīd un nākotnē. Pasākums bija paredzēts gan pieredzējušies kvantu entuziastiem, gan tiem, kuri vēl tikai vēlas saprast, kas ir kvantu tehnoloģijas.

Universitātes tenūrprofesors Vjačeslavs Kaščejevs savā prezentācijā atbildēja uz bieži uzdoto jautājumu – kas ir kvanti, bet Latvijas Universitātes tenūrprofesors Andris Ambainis parādīja, kā kvantu skaitļošana ienāk mūsu ikdienas dzīvē, savukārt Rīgas Tehniskās universitātes profesors Jurģis Poriņš stāstīja par ātru un drošu komunikāciju, ko nodrošina kvantu tehnoloģijas. LU Matemātikas un informātikas institūta vadošais pētnieks Juris Vīksna atklāja kvantu kriptogrāfijas nianses, LU Lāzeru centra vadošais pētnieks Artūrs Mozers demonstrēja orientēšanās iespējas bez GPS, savukārt Zane Kalniņa no Accenture stāstīja par kvantu potenciālu biznesā.

  

Pasākuma ietvaros norisinājās paneļdiskusija, kurā piedalījās: Andris Anspoks (LU CFI), Andris Ambainis (LU), Zane Kalniņa (Accenture), Vjačeslavs Kaščejevs (LU), Gunta Kunakova (LU ĶFI), Rihards Novickis (EDI).

Pasaules kvantu diena ir Eiropas Komisijas īstenotās ilgtermiņa pētniecības un inovāciju iniciatīvas “Kvantu tehnoloģiju pamatininiciatīva (Quantum Flagship)” dalībvalstu kopīgs pasākums, kas norisinās jau trešo gadu. 2023. gadā norisinājās vairāk nekā 400 dažādi pasākumi 45 pasaules valstīs, savukārt šobrīd dalībvalstu skaits jau pārsniedz 65.

Plašāk par Pasaules kvantu dienu

Dalīties