Latvijā sieviešu izgudrotāju īpatsvars ir 30,6%, kamēr Eiropā vidēji tas ir tikai 13,2%. Lai atbalstītu un veicinātu daiļā dzimuma skaitu, kas darbojas zinātniskajā pētniecībā, jau 25 gadus darbojas L`Oréal un UNESCO programma “Sievietēm zinātnē”.

Latvijas Radio 2 11. aprīļa raidījumā “Nākotnes pietura” bija iespēja noklausīties sarunu ar mūsu institūta Optisko materiālu laboratorijas pētnieci Ph.D. Katrīnu Laganovsku, kas ir viena no 2023. gada prestižās jauno talantu balvas „Sievietēm zinātnē” ieguvējām.

Saņemtais apbalvojums nodrošinājis atbalstu projektam par optisko īpašību un defektu izpēti segnetoelektriskos metālu oksīdos un devis iespēju turpmākiem tādu materiālu pētījumiem, kas varētu tikt izmantoti nākamās paaudzes datoros, veidojot pavisam jaunu to arhitektūru un tos padarot daudz ātrākus un jaudīgākus. Jaunās zinātnieces arī nesen aizstāvētās doktora disertācijas galvenais objekts ir daudzsološs elektroniskais materiāls - hafnija dioksīds.

Katrīna Laganovska ir darbojusies arī pētnieku komandā, kas izstrādājusi jaunu stroncija alumināta pārklājuma izveides metodi uz alumīnija, kā rezultātā iegūts pārklājums ar fosforiscentām īpašībām, kas praktiski būtu izmantojams, piemēram,  noturīgu un energoefektīvu avārijas uzrakstu izgatavošanā, ceļa norāžu izgatavošanā, reklāmām un citur. Šis pētījums saņēma novērtējumu kā zinātniska novitāte un tika nosaukts kā viens no 2018. gada nozīmīgākajiem sasniegumiem Latvijas zinātnē.

Katrīnu jau kopš bērnības aizrāvušas eksaktās lietas, bet studiju gados viņa piederējusi leģendārajai “fizmatu kopienai” un aktīvi piedalījusies ik pavasara Fizmatdienu organizēšanā.

Raidījuma ieraksts

Dalīties