Sestdien, 13. aprīlī, ATTA centrā Rīgā notika līdz šim lielākais Latvijas Fizikas festivāls, kurā bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem bija iespēja tuvāk iepazīt fizikas pārsteidzošo un aizraujošo pasauli.

Ar dažādām aktivitātēm, priekšnesumiem un stendiem vairākās pasākuma hallēs Fizikas festivālā šogad piedalījās Jauno fiziķu skola, zinātnes centrs VIZIUM, Kosmosa izziņas centrs, zinātkāres centrs FUTURIMO, atklājumu centrs PROTO no Igaunijas, LABORATORIUM zinātnes skola, "Roboskola", Agnese Rakovska un projekts "Zvaigznāja klase", "Elektrum" Energoefektivitātes centrs, Ventspils Digitālais centrs, Daugavpils Inovāciju centrs, Ventspils Starptautiskais Radioastronomijas centrs, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Universitāte, Vidzemes Augstskola, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts (LU CFI), uzņēmums "Rīgas Ūdens", mācību centrs "Magnum", ACTIVEPARK atrakcijas un citi.

  

Mūsu institūta pārstāvji festivāla apmeklētājus atraktīvi iepazīstināja ar zinātni, fiziku un inovācijām LU CFI, kā arī sniedza plašāku ieskatu par to, kas notiek institūta laboratorijās.

  

Fizikas festivāla laikā norisinājās arī AS "Latvenergo" konkursa "FIZMIX Eksperiments" pusfināls un fināls, kurā kopumā sacentās 216 komandas no 145 Latvijas skolām. Finālā uzvaru izcīnīja Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas komanda “Baloži pusdieno” skolotājas Kristiānas Rancānes vadībā. Uzvarētāju komanda ieguva galveno balvu – ceļojumu uz Šveici, lai apmeklētu Eiropas Kodolpētniecības centru CERN un tā slaveno Lielo hadronu paātrinātāju, kā arī viesotos Šveices zinātnes centrā “Technorama”.

Fizikas festivāla šī gada tēma bija nākotnes enerģija, tāpēc liela satura un aktivitāšu daļa tika veltīta saules, vēja un ūdens enerģijas izpētei un tehnoloģijām no elektrības ražošanas līdz tās ilgtspējīgai izmantošanai. Festivāla apmeklētājiem bija iespēja uzklausīt arī stāstus par Latvijas zinātnes sasniegumiem fizikā un inženierzinātnēs, kā arī iepazīties ar Latvijas ieguldījumu kosmosa izpētē.

 

Dalīties