Pērn no gandrīz 20 000 vidusskolu beidzēju fizikas eksāmenu kārtojuši vien 4%, un tikai 158 skolēni eksāmena vērtējumā ieguva vismaz 60%. STEM ir Latvijas tautsaimniecībai svarīga joma, tomēr tajā akūti trūkst dabaszinātņu, tehnoloģiju un matemātikas skolotāju, kā rezultātā ir pastāvīgs kvalificētu speciālistu deficīts. Tāpēc nodibinājums “Iespējamā misija” kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju, Rīgas Tehnisko universitāti un energokompāniju “Enefit” 27. martā uzsāk līderības attīstības programmu “Enefit iespējamā misija: izglābt STEM”, kuras ietvaros trīs gadu laikā tiks sagatavoti vairāk nekā 150 aizrautīgi un augsti motivēti STEM priekšmetu skolotāji.

Jau šobrīd Latvijā kritiski trūkst augsti kvalificētu IT, inženierzinātņu un dabaszinātņu speciālistu. Tikmēr Ekonomikas ministrijas darba tirgus aplēses liecina, ka līdz 2030. gadam augstākās kvalifikācijas speciālistu trūkums STEM virzienos var sasniegt 9000 speciālistu.

Par līderības attīstības programmas “Enefit iespējamā misija: izglābt STEM” kandidātu var kļūt ikviens, kam ⁠ir bakalaura grāds vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība ar augstiem mācību sasniegumiem dabaszinātnēs, tehnoloģijās, inženierijā vai matemātikā. Pieteikto kandidātu atbilstība dalībai programmā tiks izvērtēta četru kārtu atlases procesā, kas ilgs līdz 2024. gada 14. jūnijam.

Kopumā programmas ietvaros paredzēts sagatavot 150–180 STEM skolotāju, ik gadu nodrošinot līdz 60 speciālistu piesaisti. Mērķtiecīgai mācībspēku papildināšanai visā Latvijā katru gadu skolotāji tiek sagatavoti noteiktu reģionu skolām. Šogad fokusā ir Latgales un Kurzemes reģions, 2025. gadā – Vidzeme un Zemgale, bet 2026. gadā – Rīga un Pierīga.

Vairāk informācijas

   

Dalīties