Ekonomikas ministrs Viktors Valainis 22. februārī tikās ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) vadību, lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar potenciālu mikroshēmu kompetenču centra, dizaina un testēšanas laboratorijas izveidi RTU ietvaros, kā arī RTU iesaisti Ekonomikas ministrijas izvirzīto cilvēkkapitāla mērķu sasniegšanā. Prasību pēc mikroshēmu kompetenču centra izveides katrā dalībvalstī paredz pērn septembrī pieņemtais Eiropas Savienības (ES) Mikroshēmu akts, kura galvenais mērķis ir nodrošināt ES suverenitāti un lielā mērā pašapgādi pusvadītāju tirgū.

RTU sadarbībā ar Elektronikas un datorzinātņu institūtu un LU Cietvielu fizikas institūtu šobrīd ir izvirzījusies kā pusvadītāju ekosistēmas koordinētāja, veikusi nepieciešamos priekšdarbus un uzsākusi sadarbības sarunas ar jomas pārstāvjiem Eiropā un pasaulē.

Plāns ir ne tikai nodibināt pusvadītāju kompetenču centru atbilstoši ES regulas prasībām, bet arī RTU paspārnē izveidot mikroshēmu dizaina un testēšanas laboratoriju. Laboratorijas izveidei no valsts puses ir nepieciešamas aptuveni 45 miljonu eiro lielas investīcijas turpmākajos četros gados. Valainis tikšanās laikā norādīja, ka finansējuma avots var tikt rasts ES fondu programmu pārdales vai valsts budžeta investīciju veidā.

Vairāk informācijas

Dalīties