15. decembrī Latvijas zinātnieki divdesmit ceturto reizi saņēma Gada balvas enerģētikā. Enerģētikas nozarē gada izskaņā tradicionāli sumina Latvenergo un Latvijas Zinātņu akadēmijas rīkotā konkursa laureātus – ilggadējos, kā arī jaunos zinātniekus. Gada balvas laureātus sveica Kaspars Cikmačs, AS “Latvenergo” valdes loceklis, un Andris Šternbergs, Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents.

Šobrīd enerģētikā aktuālākie pētījumi ir saistīti ar ūdeņraža izmantošanu un enerģijas uzkrāšanu. Lepojamies, ka galveno A.Vītola balvu par izcilu devumu Latvijas enerģētikā saņēma šīs jomas pārstāvis mūsu institūta vadošais pētnieks Dr.phys. Jānis Kleperis.

J.Kleperis savu akadēmisko un zinātnisko darbību ir veltījis ūdeņraža iegūšanas un uzkrāšanas tehnoloģiju pētījumiem Latvijas enerģētikai. Nodarbojies ar ūdeņraža īpašību un mijiedarbības pētījumiem jau no LU CFI pirmsākumiem, izveidojis un vadījis Ūdeņraža enerģētikas materiālu laboratoriju, kas, paplašinoties pētījumu laukam, tika pārdēvēta par Enerģijas iegūšanas un uzkrāšanas materiālu laboratoriju. Valsts pētījumu programmās "Enerģētika" darbojas kopš to izveides un šobrīd realizētajā programmā tiek vadīta darba paka “Ūdeņraža ieguves tehnoloģiju izvērtējums atkarībā no resursa, energopatēriņa, izmaksām, elastības un paplašināšanas iespējām”. Ievērojams zinātnisko publikāciju autors un viņam ir nozīmīgs devums pedagoģiskajā darbā.

Informācija par Gada balvu enerģētikā 2022

Videosižets par Latvenergo Gada balvas laureātu Jāni Kleperi

Dalīties