28. novembra Zinātnes Vēstneša numurā intervija ar mūsu  institūta EXAFS spektroskopijas laboratorijas vadītāju akadēmiķi Alekseju Kuzminu. 1996. gadā viņš kļuva par laureātu Eiropas Zinātņu akadēmijas izsludinātajā konkursā jaunajiem zinātniekiem, vēlāk vairākkārt ir atzīts par vienu no LZA nosaukto Latvijas labāko zinātnisko sasniegumu autoriem, kā arī guvis daudz citu atzinību un sasniegumu, tajā skaitā LZA Edgara Siliņa balvu fizikā 2020. gadā.

Aleksejs nāk no zinātnieku ģimenes, kas piedalījusies LU Cietvielu fizikas institūta dibināšanā un nostrādāja tur visu darba mūžu.  Jau skolas laikā viņam patika eksaktie priekšmeti un interesēja datori. Pakāpeniski tas viss kļuva par daļu no darba un deva nenovērtējamu  ieguldījumu karjerā.

Tagad Aleksejs kopā ar akadēmiķi Juri Purānu ir izcili paplašinātās rentgenstaru absorbcijas sīkstruktūras (EXAFS) spektroskopijas speciālisti Latvijā.

Jaunajiem zinātniekiem viņš novēl mācīties un atkal mācīties, būt gataviem jauniem atklājumiem un pēc iespējas vairāk sadarboties ar kolēģiem visā pasaulē.

Pilns intervijas teksts

Dalīties