Šomēnes sākās jaunu kodolsintēzes enerģijas eksperimentu virkne rekordu sasniegušajā Apvienotās Karalistes Atomenerģijas pārvaldes Apvienotajā Eiropas Torā jeb JET.

EUROfusion pētnieki izmanto slaveno JET iekārtu, lai veiktu virkni eksperimentu ar hēliju. Nākotnē šo eksperimentu rezultāti palīdzēs nodrošināt Dienvidfrancijā topošā kodolsintēzes megaprojekta, Starptautiskā eksperimentālā kodoltermiskā reaktora ITER darbību.

Pirms sākt eksperimentus ar deitēriju un tritiju — efektīvāko degvielu, ko 2021. gada nogalē  izmantoja JET un sasniedza pasaules rekordu ilgstošas kodolsintēzes enerģijas jomā, ITER sāks darbību, izmantojot hēlija un ūdeņraža eksperimentālās plazmas.

EUROfusion zinātnieki pētīs plazmu uzvedību, kā arī testēs hēlija ietekmi uz JET iekārtas volframa un berilija sienām, un tādējādi palīdzēs plānot ITER pilnas jaudas darbību. Jaunie eksperimenti, kas sākās šomēnes Kalemas Zinātnes centrā Oksfordā ilgs ap 16 nedēļām.

Dr. Tims Luss (Dr Tim Luce), ITER zinātnes un ekspluatācijas nodaļas vadītājs:

Būtisks ITER pētniecības plāna elements ir noskaidrot, kā regulēt plazmas mijiedarbību ar iekārtas sienām augstā kodolsintēzes temperatūrā. Šis jautājums jārisina agrīnā pētniecības fāzē, pirms ITER kodolsintēzes enerģijas ražošanai sāksim izmantot deitēriju un tritiju.

“Esam optimisma pilni, jo šie eksperimenti palīdzēs optimizēt mūsu plānu un pēc iespējas efektīvāk ļaus pāriet uz deitērija-tritija izmantošanu.”

JET iekārta ir unikāla ar to, ka var darboties ne tikai ar deitēriju-tritiju, bet arī nepieciešamajā augsta līmeņa iesprostošanas režīmā ar tīru hēliju un ITER sienu materiāliem.

Fernanda Rimini, JET augstākā līmeņa vadītāja:

“Novatoriskie pētījumi un inovācijas, kas EUROfusion konsorcija ietvaros un  sadarbībā ar mūsu partneriem visā pasaulē notiek Apvienotajā Karalistē, ir vērsti uz to, lai kodolsintēzes enerģija kļūtu par realitāti.”

JET ir viena no nozīmīgākajām iekārtām kodolsintēzes vēsturē. Pagājušajā gadā tajā tika pārspēts ilgtspējīgas enerģijas rekords un šie svarīgie jaunie eksperimenti sniegs svarīgus zinātniskus datus ITER komandai, gatavojoties reaktora darbības uzsākšanai. Tāpat šie dati ļaus ietaupīt laiku un naudu rīcības plānā, kas paredz kodolsintēzes enerģijas piegādi energotīklā.

Februārī paziņotie rekordaugstie JET rezultāti bija visskaidrākais pierādījums kodolsintēzes enerģijas potenciālam. Kodolsintēze balstās uz tiem pašiem procesiem, kas darbina Sauli un  zvaigznes, un nākotnē tā varētu kļūt par drošu un ilgtspējīgu zemas oglekļa emisijas enerģiju.

Eiropas Komisijas līdzfinansētā EUROfusion konsorcija eksperti no visas Eiropas - pētnieki, studenti un tehniskais personāls, JET iekārtā sasniedza kodolsintēzes enerģijas rekordu – 59 megadžolulus ilgstošas kodolsintēzes enerģijas.

Dalīties