Dzeramais ūdens ir viens no būtiskākajiem cilvēka izdzīvošanas elementiem. Taču krīzes situācijās ūdens apgāde un pieejamība var būt ļoti apgrūtināta.

Par to, cik lietderīgi iegādāties ūdens attīrīšanas tabletes un vai tas ir vienīgais ūdens attīrīšanas veids, LA.LV stāstīja mūsu institūta Ķīmijas tehnoloģiju laboratorijas vadītājs Guntars Vaivars, kuram ir pieredze iegūt dzeramo ūdeni ekstremālās situācijās, apceļojot Āfrikas valstis.

Ūdens attīrīšanas tabletes ir ērti paņemt līdzi, ja dodamies pārgājienos. Tas būs labs risinājums, kā iegūt dzeramo ūdeni krīzes situācijā, taču ne ilgāk kā pāris dienu. Arī ūdens attīrīšanai mājas apstākļos, piemēram, ja ūdens regulāri tiek smelts no upes, tas nebūs racionāli.

Drošākais veids ir filtrēšana – filtrs attīrīs ūdeni mehāniski no smilts un māla piemaisījumiem, citām lielākām netīrumu daļiņām, arī no organiskā piesārņojuma (jāizmanto filtrs ar absorbentu, piemēram, kokogles un sudraba), kā arī bioloģiskā piesārņojuma (ja filtram būs antibakteriāls absorbents).

Viens no efektīviem veidiem, kā attīrīt ūdeni no baktērijām un mikroorganismiem, ir UV gaismas filtri, kas acumirklī dezinficē ūdeni ar ultravioleto starojumu.

 

Vairāk informācijas

Dalīties