Mūsu institūta (LU CFI) zinātnieku radītais ātrdarbīgais lāzera impulsu jaudas sensors ir viens no nedaudziem veiksmīgas komercializācijas piemēriem, kad inovatīvs risinājums un tehnoloģijas no idejas laboratorijā ir nokļuvis līdz pielietojumam reālajā dzīvē.

“Latvijas Avīzes” 19. maija numurā stāstīts par to, ka ASV fotonikas, inovatīvu optisko instrumentu un to komponenšu ražotājs “Thorlabs” ir noslēdzis līgumu ar LU CFI par zinātnieku komandas radītā termoelektriskā sensora TESS licencēšanu un tehnoloģiju pārnesi. Tehnoloģija jau ir patentēta ne tikai ASV un ES, bet arī Ķīnā un Kanādā. Pirmos pēc TESS tehnoloģijas ražotos sensorus “Thorlabs” sola sākt ražot jau šī gada beigās, un tie kļūs pieejami plašam lāzertehnoloģiju ražotāju un lietotāju lokam.

Institūta direktors Andris Šternbergs izgudrojumu salīdzina ar Latvijas lietišķās zinātnes starmeti. Un kā gan ne – tas ne tikai iekļauts Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pagājušā gada godalgoto sasniegumu vidū un ļāvis Latvijas zinātnieku veikumam gūt starptautisku atzinību, bet arī izdevīgi pārdots.

 

Pilns raksts

Dalīties