Ne tikai Eiropas “vecajās” valstīs, bet arī Latvijā arvien populārāka kļūst viedo ciemu kustība – spēja izmantot jebkurus pieejamos resursus, domāt ārpus rāmjiem un savstarpēji sadarboties dažādos iespējamajos virzienos. Viedie ciemi lauku un piekrastes apvidū ietver sevī kopienu veidošanu, vietējo cilvēku vajadzību apzināšanu, jaunu zināšanu un kopīgu resursu atrašanu, turklāt – gudru un viedu to lietošanu.

Ekonomiskā lūkojumā piekrastnieki uzrunāti arī zinātniski – ir atklāts enerģijas ražošanas potenciāls piekrastes mazajos viļņos. Zinātnieki visā pasaulē strādā pie tā, kā iegūt enerģiju no viļņiem, bet Latvijā pētnieki gājuši soli tālāk – kā pie elektrības tikt, izmantojot tieši mazo viļņošanos.

Pie mazo viļņu izmantošanas projekta strādā mūsu institūta pētnieks Pēteris Lesničenoks. Viņš stāsta, ka enerģijas ieguve tieši no mazajiem viļņiem ir risinājums, kas būtu lieliski piemērots piekrastes zonai, kur cita veida enerģijas ieguvei nepieciešama dārga infrastruktūras izbūve. Šāda viļņu enerģijas tehnoloģija jau ir izmēģināta Rīgā pie Mangaļsalas mola, kā arī Liepājas ezerā un kādā īpašā viļņu baseinā.

 

Vairāk informācijas

Dalīties