Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits 7. oktobrī, uzrunājot Rīgas domes deputātus, pauda, ka Rīga pēdējās desmitgadēs ir stipri atpalikusi no kaimiņvalstu galvaspilsētām, tādēļ ir nepieciešama apsteidzoša izaugsme dažādās jomās. Savā uzrunā prezidents izcēla galvaspilsētas vēsturisko lomu un ģeogrāfiskās priekšrocības, kā arī norādīja, ka galvaspilsētas statuss nosaka būt par dzinējspēku ekonomikā, izglītībā, zinātnē un kultūrā.

Prezidents atzinīgi vērtēja Rīgas attīstības programmu 2021.-2027. gadam, plānu kļūt par Ziemeļeiropas metropoli un uzlabot Rīgas pilsētvidi. Viņš aicināja attīstīt Rīgu un Pierīgu, kā arī ieguldīt pilsētas centra attīstībā, jo tas pozitīvi ietekmētu tūrisma attīstību.

Prezidents aicināja prasmīgi izmantot Rīgas novietojumu arī "Rail Baltica" kontekstā, lai pilsēta piesaistītu investīcijas, zinātni un ražošanu. Egils Levits norādīja, ka Rīgā jau vairākās vietās ir izcilības puduri, kā piemērus minot "Jauno Teiku" un mūsu Cietvielu fizikas institūtu, taču pagaidām tie ir aizmetņi un pamats, lai izcilību vairotu.

Prezidents aicināja Rīgas domniekus izstrādāt augstākās izglītības stratēģiju, kā uzdevums būtu piesaistīt investīcijas un potenciālu, ko dod zinātne un izglītība.

 

Pilns raksta teksts

Dalīties