Latvijas Universitātes Ķīmiskās fizikas institūts (LU ĶFI) nākamos četrus gadus veltīs inovatīvu, neierastu un videi draudzīgu risinājumu pētniecībai nelietderīgā siltuma pārveidei elektriskajā enerģijā.

Pētniecības un inovāciju darbs noritēs starptautiskā projektā “Siltuma zudumu pārstrāde, lietojot nanofluidikas kanālus: progress termālās enerģijas pārvēršanā elektriskajā – TRANSLATE”. Projekts tiek īstenots programmā “Apvārsnis 2020 FET Open”.

Inovatīvus risinājumus šai problēmai meklēs projekta TRANSLATE dalībnieku apvienība jeb konsorcijs – Korkas Universitātes koledža no Īrijas (projekta koordinators), LU, Darmštates Tehniskā universitāte no Vācijas un partneruzņēmums “Cidete Ingenieros Sociedad” no Spānijas, stāsta D.Erts. Projekta Latvijas grupas vadītājs skaidro, ka projekta sagatavošanā un realizācijā ĶFI cieši sadarbojas ar LU Cietvielu fizikas institūtu, un galvenais dzinējspēks šajā projektā ir jaunie zinātnieki – fizikas doktori Raimonds Meija, Jana Andžāne (LU ĶFI) un mūsu institūta Enerģijas iegūšanas un uzkrāšanas materiālu laboratorijas vadītājs un vadošais pētnieks Gints Kučinskis.

Projekta konsorcijs ir apņēmies izstrādāt principiāli jaunu nanofluidikas ierīci, kurā elektrolītu jonu plūsma caur nanokanāliem, izveidotiem no plaši pieejamiem un videi draudzīgiem materiāliem (piemēram, silīcija vai alumīnija oksīda), ģenerētu stabilu un pietiekami jaudīgu elektrisku strāvu, kuru var uzkrāt bateriju tipa šūnās pat tad, kad temperatūru starpība ir daži grādi.

LU ĶFI projektā veidos nanofluidikas šūnas ar dažādu kanālu garumiem, diametriem un pētīs izveidoto nanofluidikas šūnu termoelektriskās īpašības, kā arī sadarbībā ar LU CFI testēs tās ar elektrodiem, kas ļautu savākto siltuma enerģiju uzkrāt uzlādējamā nātrija jonu baterijā.

 

Vairāk informācijas

Dalīties