19. jūlijā Delfi+ ir publicēts raksts par trīs zinātniecēm no Latvijas, kuras šogad saņēma prestižo "L'Oréal Baltic" balvu "Sievietēm zinātnē" -  Vitu Rovīti, Danu Kigitoviču un mūsu institūta EXAFS spektroskopijas laboratorijas zinātnisko asistenti  Ingu Pudžu. Intervija ir gan par to, ko katra no viņām dara ikdienā, gan to, kas viņu sirdīm tuvs un svarīgs arī ārpus zinātnes lauciņa.

Inga ir mācījusies Daugavpils Valsts ģimnāzijā un jau skolas laikā izstrādājusi divus zinātniski pētnieciskos darbus fizikā. Ingai labi padevās visi mācību priekšmeti, tādēļ nebija viegli izvēlēties, ko tieši studēt. Ceļš ievirzījās tā, ka viņa iestājās fizmatos un jau brīdī, kad nolēma studēt fiziku zināja, ka izvēle ir drosmīga, viegli nebūs, bet ir tā vērts.

Inga uzskata, ka ļoti svarīgi ir apzināties, ka  ir lietas, kas ir jāizdara, turklāt jāizdara labi, kvalitatīvi. Ir brīži, kad šķiet, ka galvā viss sajucis, bet ir jāsaņemas, lai izdarītu labāko, ko tajā brīdī vari izdarīt. Ar šādu attieksmi viņa tikusi tuvu doktora grāda iegūšanai, un tā noteikti ir palīdzējusi arī attiecībā uz "L'ORÉAL" balvu.

Ingas pētījumi ir fundamentāli, viņa pētu viedos materiālus; tieši par darbu pie viedā materiāla vara molibdāta (CuMoO4) izpētes Inga saņēma balvu. Tas ir multifunkcionāls materiāls, ar vairākām perspektīvām īpašībām, piemēram, tas maina savu krāsu temperatūras, spiediena un pH ietekmē, kas varētu būt noderīgi tehnoloģiskajam pielietojumam. "Taustāmais" rezultāts patlaban ir zinātniskās publikācijas gan par konkrētiem materiāliem, gan pētniecības metodoloģiju, kas varētu noderēt citiem zinātniekiem viņu pētījumos, lai labāk izskaidrotu eksperimentālos datus, ko viņi iegūst, kā arī palīdzētu tehnoloģiju un produktu izstrādē.

Ingai ļoti patīk ceļot, līdz pandēmijai kopā ar vīru katru gadu devusies vairākos ceļojumos. Bet arī pērn paguvuši pabūt Somijā. Pārsvarā ceļojumi ir gari pārgājieni ar mugursomu plecos. Atmiņā īpaši palikusi nedēļa Islandē, Nepāla, gājiens apkārt Andorai. Vēl Ingai patīk braukt ar velosipēdu un sirdij tuva ir arī dārzkopība. Patlaban sava dārziņa nav, bet ir balkons pilns ar dažādiem zaļumiem.

Intervijas noslēgumā Inga novēl ikvienam ļauties dažādiem ceļojumiem – kā tiešā, tā pārnestā nozīmē. Izbaudīt mazās uzvaras un ar gandarījumu atskatīties atpakaļ uz paveikto, lai justos drosmīgāki spert nākamos soļus.

Pilns intervijas teksts (tikai Delfi+ abonentiem): https://www.delfi.lv/vina/cilveki/sievietes-zinatne-solis-cela-uz-vienlidzibu-un-lidztiesibu.d?id=53393893

Dalīties