No 28. līdz 30. jūnijam norisināsies pirmā Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) Baltijas konference, ko šogad organizē Tartu universitāte. Konferences mērķis ir stiprināt CERN Baltijas grupas partneru un citu ieinteresēto pušu sadarbību, kā arī izveidot starpdisciplināru sadarbības platformu plašākai ilgtermiņa Baltijas valstu sadarbībai.

Latvijas sadarbība ar CERN jau tuvākajā nākotnē kļūs vēl intensīvāka, jo šī gada 1. jūlijā Latvija kļūs par CERN asociēto dalībvalsti.

Sadarbība ar CERN kopš 2016. gada ir veicinājusi Latvijas zinātnes izcilību un starptautiski konkurētspējīgu informācijas tehnoloģiju un elektroniskās industrijas uzņēmumu attīstību.

Kopš 2020. gada oktobra Izglītības un zinātnes ministrijas izveidotajā valsts pētījumu programmā “Augstas enerģijas fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” RTU, LU un LU Cietvielu fizikas institūts īsteno projektu “Virsotnes kvarka un Higsa bozona pētījumi CMS eksperimentā, kristāla scintilatoru, CMS apakšdetektoru un daļiņu paātrinātāju tehnoloģiju attīstīšana lietišķam pielietojumam, sadarbībā ar CERN”.

Vairāk informācijas

Dalīties