“Apvārsnis Eiropa” provizoriski darbojas jau kopš 2021. gada 1. janvāra. Eiropas Parlaments 27. aprīlī pauda galīgo apstiprinājumu programmai, 677 deputātiem balsojot par, 5 — pret un 17 deputātiem atturoties (“Apvārsnis Eiropa” izveides regula), kā arī 661 deputātiem balsojot par, 5 — pret un 33 atturoties (lēmums par “Apvārsnis Eiropa” īstenošanas programmas izveidi)

Programma darbosies no 2021. līdz 2027. gadam, palīdzot ES dekarbonizēt rūpniecību, ieviest inovācijas un sagatavoties turpmākām pandēmijām, nostiprinot veselības aprūpes sistēmas. Kopējais budžets — 95,5 miljardi eiro, tostarp 5,4 miljardi eiro no ES atveseļošanas plāna.

Programmā “Apvārsnis Eiropa” līdz šim vēl nepieredzēti liels ES budžeta līdzekļu piešķīrums atvēlēts digitalizācijai un ar to saistītiem pētījumiem. Paredzēts arī atbalsts inovatīviem mazajiem un vidējiem uzņēmumiem un Eiropas pētniecības infrastruktūrai, kā arī papildu finansējums viena miljarda eiro apmērā fundamentālajiem pētījumiem. Šos līdzekļus novirzīs ar Eiropas Pētniecības padomes starpniecību.

Programma garantē īstermiņa un ilgtermiņa finansējumu pētniecībai un inovācijai, pievēršoties globālu jautājumu risināšanai, tostarp cīņai pret klimata pārmaiņām, digitalizācijai un Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai.

 

Vairāk informācijas

Dalīties