26. aprīļa “Zinātnes Vēstnesī” ir apkopota LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas locekļu zinātniskā darbība 2020. gadā. Šī nodaļa apvieno 111 locekļus, t. sk. 40 īstenos locekļus, 3 goda locekļus, 29 ārzemju locekļus un 39 korespondētājlocekļus, kā arī 16 goda doktorus.

Saskaņā ar SCOPUS datiem visiem nodaļas locekļiem Hirša indekss ir virs 5, vairāk nekā pusei Hirša indekss ir virs 10, piecdesmit nodaļas locekļiem Hirša indekss ir virs 15 un trīsdesmit četriem locekļiem Hirša indekss ir virs 20, deviņpadsmit nodaļas locekļiem Hirša indekss ir virs 30. Mūsu institūta zinātniekiem akadēmiķiem Robertam Eglītim un Jurim Purānam H-indekss ir 33, akadēmiķiem Linardam Skujam un Aleksejam Kuzminam -36, bet akadēmiķim Jevgēnijam Kotominam – 51.

Nozīmīgākie 2020. gada sasniegumi Latvijā fizikas un tehnisko zinātņu virzienā kā parasti pilnībā atbilst pasaules tendencēm, ko apliecina patenti un raksti prestižos zinātniskos žurnālos. Tie ir veikti ciešā sadarbībā ar citu valstu zinātniekiem – Vācijā, Igaunijā un Austrālijā. Īpaši atzīmējama ir jauno zinātnieku un pētnieku iesaiste pētījumos, kas dod cerību uz mūsu zinātniskās skolas pēctecību.

Rakstā atzīmēti mūsu institūta zinātnieki, kuri ir izstrādājuši jaunas teorētiskās metodes, kas spēj novērtēt un prognozēt perspektīvo materiālu funkcionalitātes un radiācijas bojājumu attīstību ekstremālas apstarošanas apstākļos, kā arī jaunu metodiku dažādu attēlu kvalitātes uzlabošanai.

Vairāki mūsu institūta zinātnieki ir publicējušies žurnālos ar IF virs 5. Tāpat jāatzīmē Jura Purāna pieteiktie patenti, kā arī Gunas Krieķes aizstāvētais promocijas darbs “Erbija jonu augšuppārveidotā luminiscence trīskomponentu fluorīdu nanokristālus saturošā caurspīdīgā stikla keramikā” (vadītājs LZA korespondētājloceklis A. Šarakovskis) un Artura Bunduļa promocijas darbs “Kerra efekta izcelsmes pētījumi organiskajos materiālos: eksperimentāls novērtējums, izmantojot Z-scan metodi” (adītājs LZA akadēmiķis M. Rutkis).

2020. gadā Baltijas Asamblejas balva zinātnē tika piešķirta akadēmiķim Robertam Eglītim par pētījumu ciklu “Teorētiski aprēķini jauniem materiāliem enerģijas iegūšanai un uzglabāšanai”. Edgara Siliņa vārdbalva fizikā tika piešķirta akadēmiķim Aleksejam Kuzminam par darbu kopu “Rentgenabsorbcijas spektru analīzes metožu izstrāde un to pielietojumi materiālu struktūras pētījumos”.

 

Vairāk informācijas

Dalīties