wikipedia.org

Eksperimentālais mazjaudas reaktors, kas balstīts uz kodolsintēzes tehnoloģiju, ITER, pašlaik tiek būvēts Francijā zinātniskiem eksperimentiem. Paredzams, ka reaktors tiks pabeigts līdz 2027. gadam, kam sekos testēšanas periods, pēc kura varētu uzbūvēt eksperimentālu DEMO reaktoru, un tas pašlaik ir projektēšanas fāzē.

Pētniecības grupa, kuru vada Tartu Universitātes zinātnieki, izstrādā diagnostikas logus, kas nepieciešami, lai novērtētu un uzraudzītu topošā DEMO reaktora darbību. Projekta vadošais pētnieks, cietvielu fizikas profesors Aleksandrs Luščiks apliecina, ka Tartu Universitātes Jonu kristālu fizikas laboratorijai ir ilgstoša pieredze radiācijas parādību izpētē. “Pašreizējais projekts koncentrējas uz dimanta logu izstrādi. Precīzāk, projekta mērķis ir uzzināt, kā dimanta keramika, dažādie aizsardzības slāņi un citas tehnoloģiskas inovācijas ietekmē šo logu mijiedarbību ar starojuma.”

Mūsu pētījumu partneri šajā trīs gadu projektā ir Karlsrūes Tehnoloģiju institūts Vācijā un Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts. Pētnieki Karlsrūē veido dimanta logus, un to īpašības tiek analizētas Tartu Universitātes Jonu kristālu fizikas laboratorijā, savukārt LU Cietvielu fizikas institūta pētnieki pēta, kā materiāls izturēsies faktiskajos ekspluatācijas apstākļos. “Lai analizētu logus, jāizmanto ļoti jutīgas metodes, jo piemaisījumu koncentrācija var būt ļoti maza, tomēr nelielu piemaisījumu ietekme uz visa loga izturību starojuma apstākļos var būt milzīga, tāpēc ir svarīgi noskaidrot to ietekmi un saprast kādi strukturālie defekti rodas starojuma ietekmē.”

Dalīties