Saskaņā ar pētījuma “Latvijas iedzīvotāju zinātnes satura patēriņš un līdzdalība” rezultātiem 2020. gadā 54 % Latvijas iedzīvotāju ir piedalījušies kādā zinātnes patēriņa vai līdzdalības aktivitātē, kas ir par 5% vairāk nekā 2018. gadā.  Pētījums tika veikts no 2020. gada oktobra līdz decembrim kā daļa no Kultūras ministrijas īstenotā “Kultūras patēriņa un līdzdalības ietekmes pētījuma”. Izglītības un zinātnes ministrijas uzdevumā to veica Latvijas Kultūras akadēmija, SKDS un “Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorija”.

Kopumā 40-53 % Latvijas iedzīvotāju jeb gandrīz puse vērtē Latvijas zinātnes attīstības līmeni kā augstu vai drīzāk augstu, bet par zemu vai drīzāk zemu to uzskata 29-35 %  iedzīvotāju. Nav izteiktu atšķirību dažādu zinātnes nozaru attīstības līmeņa vērtējumā, tomēr medicīnas un veselības zinātnes un inženierzinātnes un tehnoloģiju attīstības līmenis Latvijā tiek vērtēts augstāk, savukārt sociālās zinātnes – zemāk.

Savukārt tikai aptuveni 20-40 % Latvijas iedzīvotājiem raksturīga pozitīva ievirze pret zinātni kopumā, kas ir salīdzinoši neliela daļa apstākļos, kas ir labvēlīgi dezinformācijas izplatībai un pieprasa no iedzīvotājiem augstu kritiskās domāšanas un zinātnes lietpratības līmeni.

 

Vairāk informācijas un pētījuma materiāli

Dalīties