Piektdien, 30. aprīlī, attālināti norisināsies ikgadējais pasākums Eiropas Zinātnieku nakts, kura mērķis ir sniegt iespēju iepazīties ar zinātnes sasniegumiem un zinātnieku darbu, šogad virtuāli viesojoties zinātniskajos institūtos, augstskolās un citās iestādēs no visas Latvijas. Šī gada pasākuma tēma ir “Zinātnes sasniegumi nākotnei” un pasākumu šogad organizē Latvijas Universitāte.

Eiropas Zinātnieku nakts pasākums Latvijā notiks jau 15. reizi un, pateicoties attālinātajam norises formātam vietnē www.zinatniekunakts2021.lv šogad būs pieejams interesentiem jebkurā vietā Latvijā un pasaulē. Zinātnieku nakts apmeklētāji varēs virtuāli paviesoties astoņās Latvijas pilsētās  un ielūkoties ap 15 dažādu Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu laboratorijās, vērot un iesaistīties eksperimentos, diskutēt ar zinātniekiem un piedalīties citās Latvijas zinātnieku sagatavotās aktivitātēs. "Eiropas Zinātnieku nakts viennozīmīgi ir nozīmīgākais pasākums Latvijā, kas savieno zinātniekus un sabiedrību. Tas rāda, ka zinātne ir ne tikai sabiedrības attīstības virzītājs un ekonomikas pamats, bet arī ļoti interesanta lieta! Neskatoties uz to, ka drošības apsvērumu dēļ pasākums šogad notiks attālināti, esmu pārliecināts, ka tas būs ne mazāk vērtīgs un interesants, tāpēc aicinu izmantot šo unikālo  iespēju uzzināt daudz jauna, atceroties, ka ikviens no Jums var kļūt par zinātnieku, atklāt kaut ko jaunu un izbaudīt atklāšanas prieku!” aicina profesors Arvīds Barševskis – ilggadēja Eiropas Zinātnieku nakts partnera, Daugavpils Universitātes, zinātņu prorektors.

Šogad Zinātnieku nakts programmu īpaši saistošu padarīs pasākuma viesis - jaunākajiem zinātnes entuziastiem labi pazīstamais Aldis Kalniņš un “Zili brīnumi”, kas Zinātnieku nakts apmeklētājus tiešsaistē priecēs ar eksperimentiem un izglītojošu izrādi bērniem, palīdzot ne tikai labāk izprast pasauli, bet arī atraktīvā veidā vēršot uzmanību uz zinātnieka darbā nozīmīgām prasmēm un rakstura  īpašībām.

Īpaši šim pasākumam sagatavotajā platformā pasākuma laikā vienlaikus darbosies teju 20 tiešraižu kanāli, katrā no tiem piedāvājot kāda pasākuma partnera – Latvijas augstskolas vai zinātniskā institūta sagatavotu saturu piecu stundu garumā. Platformā dalībnieki varēs ērti atlasīt savam vecumam un interesēm piemērotāko. Kategorijā “Mazie pētnieki” aizraujošus eksperimentus tiešraidēs un video varēs vērot paši mazākie zinātnes interesenti – bērni un jaunieši. Sadaļa “Izzinātāji” piedāvās jauniešiem un pieaugušajiem bez īpašām priekšzināšanām saistošu saturu, populārzinātniskā veidā skaidrojot un ļaujot labāk izprast dažādas parādības un ar zinātni saistītus jautājumus. Kategorija “Lielā zinātne” apvienos jau daudz detalizētākus stāstus par konkrētiem zinātniskajiem pētījumiem un būs piemērota vieta, kur satikties dažādu jomu zinātniekiem un studentiem, lai apmainītos pieredzē un uzzinātu par aktuālāko zinātnē Latvijā. Paralēli tiešraidei darbosies arī partneru Expo zonas, dodot iespēju uzzināt vairāk par konkrētās institūcijas darbību.

 

Eiropas zinātnieku nakts tiešsaistes formātā piedāvās diskusijas, lekcijas, eksperimentu demonstrējumus, virtuālās ekskursijas, projektu prezentācijas, īsfilmas, viktorīnas, spēles, izstādes un pat koncertus, sportiskās aktivitātes un ķīmisko reakciju šovu, kā arī iespēju apmeklētājiem daļu eksperimentu veikt mājas apstākļos, uzdot jautājumus zinātniekiem un laimēt balvas.

 

Pilna pasākuma programma vietnē www.zinatniekunakts2021.lv būs pieejama nedēļu pirms pasākuma un dos iespēju katram interesentam laicīgi atzīmēt saistošākās aktivitātes un no plašā norišu klāsta platformā izveidot pašam savu vakara programmu.

Pasākumā piedalīsies Daugavpils Universitāte, Elektronikas un datorzinātņu institūts, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Latvijas Organiskas sintēzes institūts, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Latvijas Universitāte, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava", Liepājas Universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Rīgas Stradiņa Universitāte, Ventspils Augstskola un Vidzemes augstskola.

Apmeklētāji aicināti dalīties ar stāstiem un foto no sava virtuālā Eiropas Zinātnieku nakts apmeklējuma sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #zinatniekunakts2021. Aktualitātēm sekot varēs arī Zinātnieku nakts 2021 pasākuma Facebook lapā ej.uz/zinatniekunakts2021.

Par Eiropas Zinātnieku nakti

Eiropas Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums, kas jau 14 gadus septembra pēdējā piektdienā vienlaicīgi noticis vairāk nekā 30 valstīs un 300 pilsētās. Sakarā ar ierobežojumiem Covid-19 slimības izplatības mazināšanai, 2020. gadā rudenī plānotā Eiropas Zinātnieku nakts tika pārcelta uz šī gada 30. aprīli un drošības nolūkos norisināsies tiešsaistē vietnē www.zinatniekunakts2021.lv.

Latvijā Eiropas Zinātnieku nakti šogad organizē Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar vadošajām Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Eiropas Zinātnieku nakts pasākumu īstenošanu tiek finansēta ERAF projekta 1.1.1.5. Atbalsts starptautiskās sadarbības projektiem pētniecībā un inovācijās Nr. 1.1.1.5/20/A/002  ietvaros.

 

Zinātnieku nakts 2021 norisināsies, ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus Covid-19 slimības izplatības ierobežošanai.

Dalīties