LR1 6. janvāra raidījums “Zināmais nezināmajā” noskaidro, kādi ir bijuši fiziķu svarīgākie secinājumi un atklājumi 2020.gadā un cik vēl tālas ir neizzināmā robežas.

Sadarbojoties kopā deviņām iestādēm, starp kurām ir arī mūsu institūts, ir izveidotas gan robotizētas iekārtas, gan arī jauna veida aizsargtērpi mediķiem un sejas maskas.

Tā, piemēram, telpu uzkopšanas robots, kas ir automatizēts un robotizēts aprīkojums gaisa un virsmu dezinfekcijai jau tika izgatavots krietni agrāk citos projektos, bet, sākoties Covid-19 pandēmijai, šis robots tika aprīkots ar papildus iekārtām un mehānismu -  automātiskām sprauslām, kas izsmidzina dezinfekcijas šķīdumu. Ierīce tiek “apmācīta”, lai tā atpazītu virsmas, kuras ir jāapsmidzina.

Jauns risinājums, kā iznīcināt vīrusus un baktērijas, ir arī speciāls pārklājums, ko uzklāj uz virsmas, un tur šis pārklājums darbojas pret mikroorganismiem gan ķīmiski, gan mehāniski.

Projekta gaitā zinātnieki ķērušies klāt arī medicīnas darbinieku aizsargtērpiem: tika testēts mediķu tērpu ergonomiskums, proti, cik ērti tie ir lietošanā un meklēti risinājumi labākai sejas aizsargmasku izstrādei.

Projektā “Drošu tehnoloģiju integrācija aizsardzībai pret Covid-19 veselības aprūpes un augsta riska zonās” iesaistītie zinātnieki plāno sadarboties ar uzņēmumiem un potenciālajiem lietotājiem, lai turpinātu pilnveidot un attīstīt minētos risinājumus un lai tie pēc iespējas ātrāk nonāktu tirgū un būtu pieejami pārdošanā.

 

Raidījuma ieraksts

Dalīties