Sadarbojoties zinātniekiem un inženieriem no četrām augstskolām un pieciem zinātniskajiem institūtiem, pusgada laikā izstrādāti prototipi tehnoloģijām, kas veselības aprūpes iestādēs un citās vietās ar augstu Covid-19 infekcijas risku palīdzētu pasargāt cilvēku veselību un dzīvību.

Valsts pētījumu programmas projektā «Drošu tehnoloģiju integrācija aizsardzībai pret Covid-19 veselības aprūpes un augsta riska zonās» (Nr. VPP-COVID-2020/1-0004) piedalās RTU, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Latvijas Universitāte (LU), Elektronikas un datorzinātņu institūts, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, LU Cietvielu fizikas institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts.

Paralēli zinātniskajai un inženiertehniskajai darbībai projekta laikā tika veikta tirgus analīze, iesaistīti biznesa inkubatori un dažādi eksperti. Novērtējot tehnoloģijas, secināts, ka tās ir piemērotas Latvijas vajadzībām, vairākas ir gatavas komercializācijai. Zinātnieki plāno sadarboties ar uzņēmumiem, to organizācijām un potenciālajiem lietotājiem, lai turpinātu pilnveidot un attīstīt risinājumus. Projekta ietvaros izstrādāti vairāki automatizēti virsmu un gaisa dezinfekcijas aprīkojuma prototipi.


Vairāk informācijas

Videosižets

Dalīties