Temati, kas skolas laika fizikas stundās liek pasvīst ne vienam vien skolēnam, ir plaši aprakstīti arī Nacionālajā enciklopēdijā – kādam noderēs, lai papildinātu zināšanas par aktuālo mācību vielu, kamēr kādam citam – lai beidzot saprastu šīs daudzpusīgās dabaszinātņu nozares atslēgterminus. Par to ir parūpējies vairāku ar fiziku saistītu šķirkļu autors Dr. phys. Andris Antuzevičs, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta Spektroskopijas laboratorijas vadošais pētnieks.

Intervijā Andris stāsta par aizsākumu sadarbībai ar Nacionālo enciklopēdiju, par to, kā top fizikas terminu šķirkļi, par pētniecisko darbību LU CFI Spektroskopijas laboratorijā, pasniedzēja darbu LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Fizikas nodaļā, kā arī par savu vaļasprieku – sporta dejām un to, ka deju studija ir vienīgā vieta, kur Andri mēdz saukt par fiziķi.

Pilns raksts

Par enciklopēdiju: Universālās, visas jomas aptverošās Nacionālās enciklopēdijas darbība ir vērsta uz nākotni. Tā ir nepārtrauktā attīstībā ‒ pastāvīgi tiek pilnveidots tās saturs un attīstīti tehnoloģiskie risinājumi. Enciklopēdijas svarīgākais mērķis ir sniegt latviešu valodā akadēmiskās vides pētniecības rezultātus sabiedrības vajadzībām, līdz ar to radot augsti ticamu informācijas kopumu. Enciklopēdijas saturs tiek veidots pēc redakcijā izstrādātas metodikas, procesā iesaistot attiecīgo jomu lietpratējus.

Dalīties