Šajās zinātnieku brokastīs runājām par valsts mēroga iniciatīvu, kurā būtiska loma ir mūsu institūtam – Valsts pētījumu programma kvantu tehnoloģijās (KT VPP). Brokastu viesi šoreiz bija Vjačeslavs Kaščejevs un Andris Ambainis – iespējams spēcīgākie vārdi Latvijā, kas nāk prātā domājot par kvantu tehnoloģijām.

Latvijā ir stabila akadēmiskās izcilības bāze kvantu teorijā (kvantu algoritmi, kvantu vienelektrona ierīču teorija, precīzi taimeri), kas rada priekšnosacījumus attīstībai izcilības, pielietojumu un komerciālo inovāciju jomā. Tāpēc iniciatīvas grupa, ko veido LU Kvantu skaitļošanas centrs, LU FMOF nanoelektronikas teorijas grupa, RTU, LU CFI un LMT piedāvā izveidot iepriekš minēto Valsts pētījumu programmu kvantu tehnoloģijās, kas nodrošinās:

  • Resursu koncentrāciju un sinerģiju zinātniskās izcilības jomās, attīstot integrāciju ar materiālzinātnes un fotonikas ekosistēmu, IKT klasteri, CERN VPP un Eiropas kosmosa aģentūras projektiem, izveidojot bāzi jaunu ideju aprobācijai, attīstībai un projektu piesaistei
  • Inovāciju ieviešanas kapacitāti, reaģējot uz ārējām izdevībām (Eiropas mēroga kvantu skaitļotāji un kvantu interneta infrastruktūra) un drošības izaicinājumiem (droša autentifikācija civilajos un militārajos sakaru tīklos)
  • Uzņēmējdarbības nišas augsto tehnoloģiju vērtību ķēdēs kvantu algoritmu pielietojumos, hibrīdās mākslīgā intelekta sistēmās, kvantu sensoros un detektoros

KT VPP paredzēti trīs pamatvirzieni: kvantu programmatūra, aparatūra un komunikācija. Programmas ietvaros paredzēta arī sadarbība ar daudziem Latvijas ekosistēmas dalībniekiem, piemēram, LU Kvantu skaitļošanas centru (A. Ambaiņa vadībā), kam kvantu algoritmu un programmatūras izstrādē ir līderpozīcija pasaulē. Kvantu algoritmu un programmatūras izstrāde ir inovācijas niša ar lielu pieprasījumu un mazu piedāvājumu, lai to attīstītu nepieciešama kvantu skaitļošanas un mākslīgā intelekta pētnieku sadarbība, meklējot risinājumu praktiskām problēmām, kas izmantotu Eiropas kvantu skaitļošanas infrastruktūru (valodas apstrāde, efektīvi kvantu ķīmijas algoritmi, bioinformātika, pielietojumi lielo datu apstrādē, u.c.). Savukārt nacionāla sadarbība iespējama un plānots attīstīt dažādās kvantu tehnoloģiju jomās: kvantu nanoelektronika un fotonika; kvantu sensori un skaitļošanas elementi uz pusvadītāju un fotonikas ierīču bāzes; superzemo temperatūru (<1K), precīzo mērījumu un koherentu procesu vadība; u.c.

Dalīties