Otrdien, 29. septembrī Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā viesojās Eiropas Parlamenta deputāts no Renew Europe grupas Ivars Ījabs un viņa palīgs Pēteris Viņķelis.

Vizītes mērķis bija apskatīt institūtu, kas ir Nr. 1 pēc EK finansējuma apjoma Latvijā, tāpat arī pārrunāt, kā I. Ījabs kā ES parlamentārietis varētu palīdzēt izprast Apvārsnis projektu rakstīšanas un finansējuma piesaistes noteikumus un nianses. Šobrīd “Apvārsnis 2020” pētniecības un inovāciju programma tuvojas beigām un nākamajā, 9. Ietvarprogrammā “Apvārsnis Eiropa” no 2021. līdz 2027. gadam, būs jauni izaicinājumi.

LU CFI, kā viena no vadošajām pētniecības un inovāciju institūcijām Latvijā, meklē iespējas piedāvāt savu pieredzi Apvārsnis Eiropa definētajās misijās. Pašlaik ir izvirzītas 5 misiju tematiskās jomas, kuras katras ietvaros ir identificētas konkrētas misiju tēmas - pielāgošanās klimata pārmaiņām, ieskaitot sociālo transformāciju; vēzis; veselīgi okeāni, jūras, piekrastes un iekšzemes ūdeņi;  klimatneitrālas un gudras pilsētas, kā arī augsnes veselība un pārtika. Viens no galvenajiem programmas Apvārsnis Eiropa horizontālajiem principiem ir Atvērtās zinātnes princips ar mērķi veicināt sameklējamu (findable), pieejamu (accessible), atkalizmantojamu (reusable) un savstarpēji savietojamu (interoperable) (apvienoti– FAIR) datu plašu izmantošanu.

Vizītes laikā tika pārrunāts LU CFI ieguldījums Valsts pētījumu programmas ietvaros īstenotajos projektos “COVID-19 seku mazināšanai” – “Jaunu terapeitisko un profilaktisko līdzekļu izstrāde pret Covid-19 un koronavīrusiem” un “Drošu tehnoloģiju integrācija aizsardzībai pret Covid-19 veselības aprūpes un augsta riska zonās”. Pirmajā no minētajiem projektiem LU CFI iesaistījies kopā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru, Latvijas Organiskās Sintēzes Institūtu,  RTU un LU, savukārt otrajā – kopā ar RTU, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, LU, Elektronikas un datorzinātņu institūtu, Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, Latvijas Biomedicinas pētījumu un studiju centru, Rīgas Stradiņa universitāti, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtu.

Ivars Ijabs ir Eiropas Parlamenta deputāts, kas ievēlēts 2019. gadā. Pirms stāšanās politikā viņš bija plaši pazīstams politologs, publicists, asociētais profesors Latvijas Universitātē un pētnieks Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūtā.

Pēteris Viņķelis ir diplomēts psihologs ar 11 gadu pieredzi Latvijas diplomātiskajā dienestā, 16 - politiskajā un sabiedriskajā darbā, 8 - Eiropas Parlamentā. Eksperts starptautiskajā politikā.

Dalīties