Nākamā LU CFI / Doktorantūras skolas "Funkcionālie materiāli un nanotehnoloģijas" zinātniskā darbnīca notiks 18.maijā 13:00.

Divas lekcijas lasīs asociētais prof. Wei Cao (Oulu Universitāte).

Lekciju nosaukumi ir "Biomimētiskā pretrefleksijas dizains: virsmas inženierija un fizika, un tālāk" un "Uz sinhrotronu starojumu balstīti progresīvu tēraudu pētījumi: ieslēgumi un fāzes transformācija".

Biomimētiskais pretatstarošanas dizains: virsmu inženierija un fizika ne tālāk

Daba apvelta cilvēku ar bezgalīgu skaitu biomīmikas prototipu. Lapojums, primārā vide, kurā notiek fotosintēze, ir tipisks meistars, kas ir pelnījis rūpīgu izpēti, jo īpaši saules enerģijas aspektos, pateicoties tās galvenajai gaismas novākšanas funkcionalitātei. Šī runa ir veltīta iepazīstināšanai ar pretatstarojošiem dizainiem, kas iegūti no lapotnes virsmas struktūrām un lietojumiem, lai uzlabotu saules bateriju efektivitāti. Virsmas atstarošanās spēja tika ievērojami samazināta pēc lapu atdarinatās pretatstarojošās folijas uzklāšanas uz Si bāzes saules baterijām. Rezultātā var sasniegt līdz pat 17% papildu pieaugumu. Tika noskaidrots lapu struktūru pretatstarojošais mehānisms, un difūzijas-savienojums tika konstatēts kā galvenais iemesls palielinātai gaismas novākšanas efektivitātei. Pateicoties mehānisma virzītam pētījumam, tika izveidots viegls pretrefleksijas dizaina maršruts ar dabīgām piedevām kā biomīmikas meistaru.

Uz sinhrotronu starojumu balstīti progresīvu tēraudu pētījumi: ieslēgumi un fāzes transformācija

Lai gan tērauds ir visplašāk izmantotais un ir neaizvietojamais inženiertehniskais materiāls, tas apšauba cilvēka izpratni par tā apstrādi kvantu mehāniskā līmenī. Tajā ir iestrādāti nelabvēlīgi un labvēlīgi ieslēgumi, turklāt, lai sasniegtu vēlamās mehāniskās īpašības, ir vajadzīgas līdzsvarotas fāzes. Šajā lekcijā tiks pētīti ieslēgumu veidojumu un fāzu transformāciju fiziskie mehānismi, izmantojot vismodernākās sinhrotronu metodes apvienojumā ar pirmā principa aprēķiniem. Pirmajā daļā parādām spektromikroskopiskām noteikšanām pakļauto tipisko ieslēgumu līdzāspastāvēšanas tendences un to veidošanās enerģijas. Otrā daļa ir ilustrēt fāzes transformācijas in situ un kvantitatīvo noteikšanu dzēšanas un sadalīšanas laikā, kā arī oglekļa difūzijas ceļus, lai izraisītu transformāciju. Tiks informēti arī par fāžu pētījumiem izdedžu glāzēs tērauda ražošanas laikā.

Lekcijas notiks angļu valodā.