Zinātnieki visā pasaulē strādā pie enerģijas iegūšanas no viļņiem, bet Latvijā pētnieki gājuši soli tālāk un meklē risinājumus tam, kā saražot elektroenerģiju, izmantojot tieši mazu viļņošanos.

Mūsu institūta pētnieks Pēteris Lesničenoks, kurš darbojas šajā jomā, atzīst, ka iegūt enerģiju no nelieliem viļņiem ar tradicionālām enerģijas savākšanas sistēmām ir neizdevīgi, jo enerģijas pārveidošana un apstrādāšana ietver zudumus. Taču, ja strādā ar metodēm, kuras vērstas uz to, lai uztvertu visu pieejamo enerģiju, tad pasākums ir gana izdevīgs. Zinātnieki ir izstrādājuši interesantu magnētiskā lauka izmantošanas mehānismu, un patentējuši šo inženiertehnisko risinājumu. Tehnoloģija jau ir izmēģināta Rīgā pie Mangaļsalas mola, kā arī Liepājas ezerā un īpašā viļņu baseinā.

Viena no svarīgākajām šīs tehnoloģijas priekšrocībām ir mazās izmaksas, kā arī tas, ka pasaulē šī joma vēl ir salīdzinoši maz apgūta. Viegli saliekama, modulāra, salīdzinoši lēti transportējama un uzstādāma viļņu enerģijas pārveidotāju platforma ļautu risināt energoapgādes problēmas piejūras reģionos, kur enerģijas pieejamība ir problēma. Tāpat to varētu izmantot arī uz salām, kur cita veida enerģijas ieguvei nepieciešamas dārgas infrastruktūras izbūve. Šis risinājums piemērots mājsaimniecībām un citiem nelielas jaudas pieslēgumiem. Peldošo platformu iespējams noformēt un individuāli pielāgot.

Šādas iekārtas būtu iespējams ražot arī Latvijā, jo iekārtas un to uzstādīšana nav īpaši materiālietilpīga un nav nepieciešama liela rūpnīca.

 

Viss raksts

Dalīties