MagneticLatvia/Labs of Latvia ir publicēts raksts par biotehnoloģiju jaunuzņēmumu “Cellbox Labs”, kurš izstrādā orgānus uz čipa, kas var palīdzēt farmācijas uzņēmumiem efektīvāk pārbaudīt jaunas zāles. Uzņēmuma pirmais produkts ir zarna uz čipa. Nākamās uz čipa tiks liktas plaušas. “Cellbox Labs” vēlas izveidot orgānu uz čipa nozari un attīstīt augsto tehnoloģiju uzņēmumu tieši Latvijā.

Cellbox Labs” līdzdibinātājs un mūsu institūta Mikro un nanoierīču laboratorijas vadītājs Gatis Mozoļevskis stāsta, ka nākotnē uzņēmums vēlas sasniegt vienradža statusu, jo tiek strādāts pie tehnoloģijas ar milzīgu potenciālu. Pastāv iespējas padarīt zāļu izstrādes procesu efektīvāku, lētāku un veicināt to pieejamību visā pasaulē.

Jaunuzņēmuma pirmsākumi ir meklējami 2019. gadā, kad sākās Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) sadarbība ar Latvijas Universitātes Cietvielu un fizikas institūtu (CFI). BMC pārstāvēja Artūrs Ābols, bet CFI – G. Mozoļevskis kopā ar kolēģi, Mikro un nanoierīču laboratorijas vadošo pētnieku Robertu Rimšu. BMC speciālisti strādāja ar vēža biomarķieriem un bija dzirdējuši par orgāniem uz čipa, bet CFI zinātniekiem bija zināšanas par mikrofluīdiku, kas ir nepieciešama čipu ražošanai bioloģijas vajadzībām.

Orgāni uz čipa ir jauna nozare. Pirmais uzņēmums tajā sāka tikai pirms desmit gadiem. Šobrīd šajā jomā ir jau vairāk nekā 20 uzņēmumi. Ziemeļeiropā ir tikai divi šīs nozares spēlētāji – “Cellbox Labs” un “Finnadvance” no Somijas.

Tehnoloģijai  nākotnē varētu būt plašs pielietojums ne tikai farmācijas nozarē – tā būs noderīga arī pārtikas piedevu un pesticīdu ražotājiem, kosmonautikā, personalizētajā medicīnā un citur.

Vairāk informācijas

Video: Zarnu čipi medicīnā

Dalīties