14. aprīlī, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un CERN ģenerāldirektore Fabiola Džanoti (Fabiola Gianotti) parakstīja līgumu par Latvijas pievienošanos CERN asociētās dalībvalsts statusā. Vēl nepieciešama līguma ratifikācija Saeimā, kas varētu notikt tuvāko mēnešu laikā. Iegūstot asociētās dalībvalsts statusu, Latvija gūs atdevi no CERN gan izglītībā un zinātnē, gan ekonomikā un uzņēmējdarbībā.

Asociētās dalībvalsts statusā Latvija varēs piedalīties visos CERN zinātnes projektos, kā arī mācību un izglītības programmās, un industrijas iepirkumos.

Iegūstot asociētās dalībvalsts statusu, Latvija būs klāt CERN lēmumu pieņemšanā, jo piedalīsies organizācijas padomes darbā, kā arī strādās CERN Finanšu un Zinātnes komitejā. Latvijas zinātniekiem būs iespēja slēgt darba līgumus ar CERN, piedaloties centra zinātnes projektos, savukārt topošie zinātnieki varēs savus doktora darbus izstrādāt CERN un arī piedalīties CERN vasaras skolās, gūstot vērtīgu pieredzi un iespēju strādāt ar pasaules spēcīgākajiem zinātniekiem.

Vairāk informācijas: https://www.lza.lv/aktualitates/jaunumi/536-latvija-un-cern-paraksta-ligumu-par-valsts-pievienosanos-zinatnes-citadelei-asocietas-dalibvalsts-statusa

Dalīties