Plāksnes atklāšana

Pie Daugavas, kas krēpaina Pret krastu viļņus triec, Stāv mājas gaismas pielieta, Pār jumtu kaijas kliedz. (LU CFI himna – vārdu autors Jānis Kleperis)

Šajā dienā pirms 43 gadiem pie Latvijas Valsts Universitātes tika oficiāli nodibināts zinātniski pētnieciskais institūts ar nosaukumu „Cietvielu fizikas institūts” (CFI). Institūta vadošais pētnieks Enerģijas iegūšanas un uzkrāšanas materiālu laboratorijā Dr.phys. Jānis Kleperis atceras, ka 1978. gada 24. februārī, laiks nebija patīkams – putināja. Todien pie institūta ēkas tika piestiprināta plāksne ar jaundibinātā institūta nosaukumu.

1970tajos gados Pusvadītāju materiālu daļa Andreja Lūša vadībā strauji paplašinājās. Sekmīgās elektrohromo indikatoru, filtru un fotogrāfijas maketu demonstrācijas Maskavā, Ļeņingradā, Kijevā un Sverdlovskā PSRS militāri rūpnieciskā kompleksa uzņēmumos radīja priekšnoteikumus atbalsta vēstuļu saņemšanai, kas bija nepieciešamas PSRS Zinātnes un tehnikas komitejai, PSRS Augstākās un speciālās izglītības ministrijas un LPSR resoriem (t. sk., LKP CK), lai uz Pusvadītāju fizikas problēmu laboratorijas (PFPL) un Segnetoelektriķu un pjezoelektriķu fizikas problēmu laboratorijas (SPFPL) bāzes 1978. gadā nodibinātu LU Cietvielu fizikas institūtu.

Jaunā institūta struktūra palika apmēram tāda pati, kāda tā bija pirms institūta dibināšanas - Pusvadītāju fizikas problēmu laboratorija, Segnetoelektriķu un pjezoelektriķu fizikas problēmu laboratorija, Pusvadītāju fizikas katedra, bet mainījās struktūrvienību nosaukumi: daļas tika pārdēvētas par nodaļām, zinātniskās grupas kļuva par laboratorijām, tehniskās grupas – par daļām, sīkākās apakšvienības bija grupas. Apakšvienību vadītājiem tika izvirzītas noteiktas prasības par: spēju vadīt, profesionālo sagatavotību, attieksmi pret mācību darbu, sabiedrisko un politisko raksturojumu, morālo stāju un cilvēcīgajām īpašībām. Nodaļu un laboratoriju vadītājiem bija nepieciešams vismaz zinātņu kandidāta grāds.

Līdz ar jauna institūta izveidošanu, radās doma par saviem simboliem. Viens no tiem ir iedzīvojies un ir būtiska institūta identitātes sastāvdaļa, otrs – nē. 1978. gada sākumā tika izsludināts konkurss par labāko logo ideju, kurā atsaucība bija liela un uzvarēja Māra Knites iesniegtais darbs. To ņēma par pamatu galīgā CFI logo izveidē. Šis simbols iedzīvojās un LU CFI to izmanto vēl šodien. Tāpat 1978. gadā tika sarakstīta institūta himna, kuras vārdu autors ir jau minētais Jānis Kleperis un mūziku sakomponēja Dainis Cēsnieks. Tomēr tā 43 gadu laikā nav iedzīvojusies.

Raksta tapšanā izmantota ilggadējā mūsu institūta Radiācijas fizikas laboratorijas pētnieka un vēstures glabātāja Dr. honoris causa Jāņa Jansona grāmata “No Latvijas Universitātes Fizikas institūta (1919) līdz Cietvielu fizikas institūtam (1978)”.

1978. gada atklāšanas ceremonijas videoieraksts

 

https://www.cfi.lu.lv/par-mums/zinas/zina/t/63190/

Dalīties