2021. gada 18. februārī Baltijas pētniecības programmas Latvijas konkursā apstiprināti astoņi projekti. Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu (EEZ/N) finansējumu saņems Latvijas Universitāte ar diviem projektiem, Rīgas Tehniskā universitāte ar trīs projektiem, bet Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs un Vidzemes Augstskola katra iegūs finansējumu vienam projektam.

Baltijas pētniecības programmas projektu īstenošanai kopējais pieejamais finansējums ir 7,5 milj. eiro. Apstiprināto projektu  īstenošanas izmaksas variē no 800 tūkstošiem eiro līdz vienam miljonam eiro.

 

Konkursā apstiprinātās Latvijas pētniecības organizācijas veido sadarbību ar partneriem no Norvēģijas, Lietuvas, Igaunijas un Islandes pētniecības institūcijām.

Mūsu institūts strādās pie projekta “Alumīnija reciklēšana ūdeņraža iegūšanai - no atkritumiem caur ūdeņraža radītu enerģiju uz alumīnija oksīdu – AliCE-Why”. Pārējos Latvijas konkursā apstiprinātajos projektos paredzēts izstrādāt mākslīgajā intelektā bāzētu monitorēšanas programmu diabēta pacientu aprūpei, pētīt fizisko aktivitāšu ietekmi uz krūts vēža prevenciju, veicināt lauksaimniecības ilgtspēju, izstrādāt olu čaumalu pārstrādes koncepciju biomateriālo kaulaudu atjaunošanai, nodarboties specializēta betona izveidi, kā arī pētīt sabiedrības un ekonomikas izmaiņas trīs Baltijas valstu reģionos pēdējo simts gadu laikā.

Vairāk informācijas

Dalīties