Eiropas Savienība (ES) paziņojusi, ka plāno veidot 3,5 miljardus eiro lielu fondu ar mērķi investēt agrīnas stadijas tehnoloģijās, lai tādējādi mēģinātu veicināt aizvien vairāk tādu inovāciju rašanos, kas varētu kādreiz stāties pretim tehnoloģiju gigantiem no ASV un Ķīnas.

Plānots, ka fonds varētu samazināt investīciju plaisu, nodrošinot gan grantus, gan investīcijas apmaiņā pret daļām agrīnas stadijas zinātnes uzņēmumos, kas darbojas tādās jomās kā biotehnoloģijas, ražošana, veselības tehnoloģijas un mākslīgais intelekts. Paredzēts, ka fonds darbu varētu sākt 2021. gadā, un to pārvaldīs Eiropas Inovāciju padome. Kopējais pieejamais naudas apjoms tiks precizēts pēc sarunām ar visām dalībvalstīm un arī, ņemot vērā budžeta prioritātes.

Riska kapitāla investīciju uzņēmumi parasti izvairās no tādiem izpētes projektiem, kas ir riskanti un kam nepieciešami lieli ieguldījumi. Taču teorētiski tiem ir potenciāls kļūt par zinātnes atklājumu virzītiem produktiem, kas varētu mainīt pasauli – investīciju plānus pamato Eiropas Komisijas (EK) Inovāciju un izpētes ģenerāldirektors Žans Eriks Pakets (Jean-Eric Paquet).

Vairāk informācijas vietnē.

Dalīties