No 8.-10. novembrim norisinājās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un LU Cietvielu fizikas institūta organizētais hakatons. Pasākuma laikā tika meklēti inovatīvi risinājumi ar pielietojumu medicīnā un cilvēku dzīves kvalitātes uzlabošanā.

Trīs dienu laikā dalībnieki no Latvijas, Vācijas, Austrijas, Spānijas un Indijas strādāja pie astoņu ideju attīstīšanas un uzlabošanas. Pasākuma laikā ar vērtīgiem padomiem un ierosinājumiem dalījās starptautiski atzīti un profesionāli mentori, kas darbojas dažādās specializācijas jomās - Caroline Dahl (RISE, Zviedrija), Marko Mueller (MARKOPRENEUR GmbH, Vācija), Yaroslav Krempovych (Expert at European Commission EASME, Polija), Freddy Nguyen (MIT Hacking Medicine, ASV). Savukārt ideju gala prezentācijas vērtēja kompetenta un pieredzējusi žūrija - Toby Moore (Imprimatur Capital), Ella Kalniņa (Comercialization Reactor), Madara Ermansone (TechChill), Vitālijs Skrīvelis (LAĶĪFA, Pharmidea), Andris Anspoks (LU CFI) un Edgars Babris (LIAA). Hakatonu moderēja un dalībniekiem ar ideju attīstību palīdzēja moderatori - Emīls Sjunjukovs un Sergejs Jakimovs.

Pasākuma laikā tika attīstītas šādas daudzsološas idejas:

  • Smart Umbrella – iekārta jeb “tīkls”, ko ievieto asinsvados, lai tas “noķertu” elementus, kas veido tajos sašaurinājumus un var izraisīt insultu. Komanda hakatona laikā atrada mehāniskā biosensora ražotāju, ko šim “tīklam” piestiprināt, lai to padarītu “viedu”.
  • Human on Chip – čipi, kas atdarina zarnu darbību ārpus cilvēka organisma, lai varētu testēt dažādu vielu ietekmi uz cilvēka mikrofloru. Negatīva ietekme uz cilvēka mikrofloru izraisa dažādas slimības, piemēram, diabētu.
  • Smart Food – aplikācija, kas piedāvā identificēt produktus, ko ir droši ēst cilvēkam ar alerģiju pret konkrētiem produktiem. Tā parādītu vēlamo produktu, piemēram, balto šokolādi, bet ar tādu sastāvu, kas nesatur konkrētos alergēnus.
  • Tesla Health – ierīce, kas rada elektromagnētisku lauku, palīdzot novērst hroniskas sāpes. Tā rada līdzīgu efektu kā zāles, taču atšķirībā no tām neizraisa atkarības.
  • Vet Assist – kamera, kas spēj noteikt temperatūras izmaiņas, un programmatūra šo datu apstrādei. Komandas rīcībā jau bija prototips. Sākotnēji iekārtu paredzēts izmantot  dzīvnieku slimību agrīnai diagnostikai, bet vēlāk, iespējams, to varētu pielāgot arī iekaisuma identificēšanai cilvēka ķermenī, ņemot vērā iespēju noteikt vietas, kur ir augstāka ķermeņa temperatūra un potenciāli veidojas iekaisums.
  • Smartspecs – brilles, kas nepieciešamības gadījumā rada gaismu, lai to valkātājs un viņa bioritms nekļūdīgi varētu identificēt dienas daļu. Tas būtu vērtīgi, piemēram, Alcheimera pacientiem, kam mēdz sajukt dienu ar nakti, kas rada miega un citus traucējumus.
  • CareHelp – “Google” un “Tinder” apvienojums tiem, kam nepieciešama aprūpe mājās, un tiem brīvprātīgajiem, kas ir spējīgi to nodrošināt.
  • SoftBar – tādu kapsulu ražošana, kas spēj absorbēt un palīdzēt izvadīt organismā esošo dzīvsudrabu, kas ir ļoti kaitīgs veselībai.

Nākotnes Medicīnas hakatonā visas komandas ieguva maksimāli daudz noderīgus ieteikumus no mentoriem un ideju attīstības līmenis pasākuma laikā auga.

Trīs komandas tika arī pie balvām.

  • “Smart Umbrella” par labāko prezentāciju saņēma biļetes uz “TechChill” jaunuzņēmumu festivālu 2020. gada pavasarī, un viens no pasākuma atbalstītājiem apņēmās finansiāli atbalstīt sensoru iegādi un produkta pirmo validāciju.
  • “Human on Chip” saņēma īpašo Latvijas Investīciju un Attīstības aģentūras balvu, kā arī divas biļetes uz “Digital Freedom Festival” un apsolījumu saņemt palīdzību no LU Cietvielu fizikas institūta produkta attīstības gaitā, ja tas būs nepieciešams.
  • “Smartspecs” saņēma divas biļetes uz “Digital Freedom Festival” un apsolījumu saņemt palīdzību no LU Cietvielu fizikas institūta produkta attīstības gaitā, ja tas būs nepieciešams.

Paldies visiem hakatona dalībniekiem un atbalstītājiem:

  • TechChill par biļetēm uz “TechChill” jaunuzņēmumu festivālu 2020. gada pavasarī;
  • Digital Freedom Festival par biļetēm uz “Digital Freedom Festival”;
  • RISEBA Production par pasākuma iemūžināšanu foto un video!
 

Dalīties