Visā Eiropā 27. septembrī tika aizvadīta Zinātnieku nakts, kurā piedalījās arī Latvijas Universitātes un tās institūtu zinātnieki un jaunie pētnieki, nodrošinot vienu no lielākajām zinātnisko aktivitāšu vietām Latvijā. Šogad Zinātnieku nakts bija vienotāka nekā citus gadus, jo lielākā daļa Universitātes pētnieku ar iespaidīgiem eksperimentiem un izglītojošām lekcijām apmeklētājus priecēja LU Akadēmiskā centra Dabas mājā un Zinātņu mājā.

Mūsu institūta jaunie un esošie talanti apmeklētājus sagaidīja un izglītoja Zinātņu mājā, iepazīstinot ar optiskajām šķiedrām, to īpašībām un šķidrā slāpekļa ietekmi uz šīm īpašībām. Cienāja ar popkornu, kas gatavots uz ūdeņraža plītiņas, ļāva apmeklētājiem savos pirkstos spridzināt ūdeņraža burbuļus un saprast, kā darbojas kurināmā šūna. Eksperimentus papilināja informācija par attiecīgajiem pētījumiem, kur tiek veikti mūsu institūtā, kā arī bija iespējams uz vietas uzzināt vairāk par Eiropas lielāko projektu – EUROfusion.

Liels paldies tiem, kuru nenogura darbojoties uz vietas:

  • Enerģijas iegūšanas un uzkrāšanas materiālu laboratorijas jauniešiem Aināram Knokam, Pēterim Lesničenokam un Ingaram Lukoševičam;
  • Spektroskopijas laboratorijas jauniešiem - Haraldam Ozolam un Viesturam Tenim Vīksnai;
  • Materiālu morfoloģijas un struktūras pētījumu laboratorijas doktorantam Arturam Cintiņam;
  • Redzes uztveres laboratorijas vadošajam pētniekam Varim Karitānam;
  • Optisko materiālu laboratorijas studentam Ērikam Vilunam.

Kā arī īpašs paldies par zinātniskajām idejām un izglītošanu Linardam Skujam un Anatolijam Šarakovskim.

Dalīties